ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του νέου καταλόγου αναλώσιμων προϊόντων

Παράταση μερικών εβδομάδων (μέχρι την 1η Νοεμβρίου συγκεκριμένα) ζητούν οι φαρμακοποιοί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για την εφαρμογή του νέου καταλόγου αναλωσίμων προϊόντων και των νέων τιμών.

Φαρμακοποιοί: Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του νέου καταλόγου αναλώσιμων προϊόντων

Όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου, με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν πιθανά προβλήματα περικοπών των φαρμακείων δεδομένου ότι εφόσον δεν λειτουργεί το Σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης γνωματεύσεων, οι Φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν ποια προϊόντα αποζημιώνονται και ποιά όχι και σε ποιες τιμές.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα διάθεσης του υπάρχοντος στοκ των προϊόντων αυτών, έτσι ώστε να μην υποστούν οικονομική ζημιά τα φαρμακεία λόγω των μειώσεων των τιμών σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Οι φαρμακοποιοί μάλιστα επικαλούνται περικοπές που επιβάλλονται σε γνωματεύσεις που αφορούν στην παροχή αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη , λόγω της αλλαγής των τιμών στα τέλη Ιουνίου, διότι οι αρμόδιες ΠΕΔΙ δεν είχαν ενημερωθεί για την παράταση διάθεσης με τις παλαιές τιμές, μέχρι 17 Ιουλίου.

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή του προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητά να ενημερωθεί για ποιο λόγο υπάρχουν εταιρείες διάθεσης ταινιών μέτρησης σακχάρου με τιμές αποζημίωσης πολύ χαμηλότερες από την μέγιστη τιμή αποζημίωσης που έχει ορισθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν πλέον ξεκάθαρα οι φαρμακοποιοί της Αττικής, καθώς μεγάλος αριθμός φαρμακείων δεν έχει πληρωθεί για τα αναλώσιμα που έχει χορηγήσει σε ασφαλισμένους, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2017. Πρόκειται για 4.188 φαρμακεία, που ζητούν την συντομότερη δηλαδή τακτοποίηση των πληρωμών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση ΕΟΠΥΥ - φαρμακοποιών ορίζει τη συνολική πληρωμή σε δύο μήνες από την κατάθεση των λογαριασμών και σε τρεις μήνες σε έκτακτες περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί της Αττικής επί 5 μήνες για τα αναλώσιμα