ΦΑΡΜΑΚO

Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη: Εμβολιάσου – Θωρακίσου!

«Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα». Με το σύνθημα αυτό η εταιρεία MSD εγκαινιάζει μία νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον έρπητα ζωστήρα, μια ασθένεια που προκαλεί πόνο, ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές των ασθενών.

Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη: Εμβολιάσου – Θωρακίσου!

Η εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

Για τον έρπητα ζωστήρα και τις δράσεις της MSD προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της προστασίας από τις επιπλοκές της λοίμωξης, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Γιώργος Τρίμης και ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Νίκος Μαρκουλάτος.

Η καμπάνια ενημέρωσης έχει ως «βάση» την ιστοσελίδα www.erpiszostir.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για κάθε πτυχή της ασθένειας και να ενημερωθεί υπεύθυνα για την αιτία και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα, καθώς και για το πότε συνιστάται η διενέργεια εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη για τη θωράκιση του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματος. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε ο κ. Π. Γαργαλιάνος – Κακολύρης, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες πάνω των 60 ετών η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, την όραση και την ακοή, αλλά η συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ) που μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως και 10 χρόνια. Η πρόληψη της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα επιτυγχάνεται με ειδικό εμβόλιο το οποίο προστατεύει από τις περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα αλλά και ΜΕΝ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης μιλώντας στην εκδήλωση, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της εταιρείας MSD και τόνισε ότι ο ΙΣΑ είναι αρωγός σε τετοιες προσπάθειες που προάγουν την πρόληψη και πρόσθεσε: «Το επίπεδο εμβολιασμού αποτελεί κριτήριο για το επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας μιας χώρας. Και στην Ελλάδα ευτυχώς, οι γιατροί και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου της υγείας προσπαθούμε να διατηρήσουμε υψηλό αυτό το επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει η πολυετής οικονομική κρίση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για να προστατευθεί από την παραπληροφόρηση που εγκυμονεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνονται τέτοιες προσπαθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη και προάγουν την υγεία των πολιτών».

Ο υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Γ. Τρίμης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων. Όπως εξήγησε «στα ηλικιωμένα άτομα οι λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, καθώς υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών με υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο δια βίου εμβολιασμός προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο. Με τον εμβολιασμό ενηλίκων αποφεύγεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός περιστατικών γρίπης και περιορίζεται η μετάδοση καθώς και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, περιορίζονται κάθε χρόνο οι πνευμονίες, γίνεται πιο εύκολη η αντιμετώπιση των πνευμονιών που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά και μειώνονται αντίστοιχα οι εισαγωγές λόγω πνευμονίας στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναφερόμενος στον έρπητα ζωστήρα, ο κ. Τρίμης τόνισε ότι ο υπεύθυνος ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμευλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Ο έρπητας ζωστήρας και η μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ) – συνέχισε – είναι μία επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας ζωής, καθώς η αντιμετώπιση του Έρπητα Ζωστήρα και της ΜΕΝ είναι δύσκολη και συχνά αναποτελεσματική.

Επιπλέον μερικοί ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Τρίμης, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με Έρπητα Ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και το ήμισυ αυτών θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
Με τα δεδομένα αυτά, κατέληξε ο κ. Τρίμης, γίνεται αντιληπτή η αξία του εμβολιασμού των ενηλίκων, προκειμένου να διατηρείται σε ένα υψηλό επίπεδο η θωράκιση και η ανοσία του πληθυσμού έναντι λοιμωδών ασθενειών που μπορεί να προληφθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Τμήματος Εμβολίων της MSD κ. Νίκος Μαρκουλάτος, παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα της MSD για τον έρπητα ζωστήρα. Μέσα από ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τον έρπητα ζωστήρα και τη μεθερπητική νευραλγία, τα συμπτώματα και τη διάγνωση αλλά και για τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ασθενών με έρπητα ζωστήρα.

Η καμπάνια της MSD για τον έρπητα ζωστήρα εστιάζει επιπλέον στη σοβαρότητα της ασθένειας και τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχει κάποιος που δεν έχει εμβολιασθεί έναντι της λοίμωξης, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών, είπε ο κ. Ν. Μαρκουλάτος.
«Είναι σαν να φλέγεται η πλάτη σου», «Νιώθω σαν να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα» και «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου – Θωρακίσου», είναι μερικά από τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στα υλικά της καμπάνιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εκφράσεις είναι πραγματικές μαρτυρίες ασθενών που περιέγραψαν τον πόνο του έρπητα ζωστήρα μέσω μελετών επηρεασμού της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε ακόμη:

MSD for Mothers & ΓτΚ: Όταν ο εθελοντισμός αντικαθιστά την Πολιτεία στις υπηρεσίες υγείας

«Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι» Η μεγάλη εκστρατεία της MSD για την αξία του εμβολιασμού