ΦΑΡΜΑΚO

Η Roche αποσύρει ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα από τη θετική λίστα

Ράπισμα κατά των καρκινοπαθών (χωρίς να το επιθυμεί η ίδια η εταιρεία αλλά οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας, όπως υποστηρίζει) αποτελεί η απόφαση της Roche, να αποσύρει από την Θετική Λίστα τη λίστα αποζημίωσης δηλαδή, ένα καινοτόμο ογκολογικό φάρμακο που αφορά σε θεραπεία για το μελάνωμα.

Η Roche αποσύρει ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα από τη θετική λίστα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο λόγος που το καινοτόμο αυτό φάρμακο βγαίνει εκτός Θετικής λίστας, είναι το αναδρομικό τέλος 25% που καλείται να πληρώσει η Roche (όπως όλες οι εταιρείες για τα καινοτόμα σκευάσματά τους), κάτι που της είναι δυσβάστακτο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, καθώς η τιμή του φαρμάκου, μειώνεται κατά 40% - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback. Το γεγονός αυτό, που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη, αναφέρει η διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον».

Το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω φάρμακο, το λαμβάνουν περίπου 30 ασθενείς και η λιανική τιμή του αγγίζει τα 5.777 ευρώ.

Η Roche, απευθύνει έκκληση να πάψει να υφίσταται το αναδρομικό τέλος 25% στα καινοτόμα φάρμακα, αφού όχι μόνο πλήττεται η καινοτομία και το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως, πλήττονται ευθέως οι ασθενείς και δη οι χρονίως πάσχοντες.

Επιπλέον, εδώ υπάρχει μία σοβαρή αντίφαση, αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Οργανισμό Ιατρικής Τεχνολογίας και αξιολόγηση και την ίδια ώρα, να μπαίνουν φραγμοί στην καινοτομία. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει πως τον ίδιο δρόμο κινδυνεύει να ακολουθήσει ένα ακόμη σκεύασμά της, που αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ εκτιμούν επίσης, ότι την ίδια τύχη θα έχουν δύο ακόμη θεραπείες της, μία ανοσοθεραπεί για την ουροδόχο κύστη και καρκίνο του πνεύμονα (που έχει εγκριθεί από την ΕΕ) και μία θεραπεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη).

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, όπως τονίζει η εταιρεία, το συγκεκριμένο προϊόν τέθηκε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τον Μάϊο του 2017. Το μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% τέθηκε σε εφαρμογή απροειδοποίητα, ενόσω η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη.

Στηλιτεύοντας την πολιτική του αναδρομικού τέλους 25% σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα, η διοίκηση της Roche αναφέρει:

- Θεωρούμε ότι η επιβολή της έκπτωσης 25% στα νέα σκευάσματα είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μη ορθολογικό, το οποίο:

- Δεν παρέχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Δεν προσθέτει καμία αξία ούτε εξοικονομεί πόρους για το σύστημα υγείας. Δεν παρέχει καμία οικονομική ελάφρυνση στους φορολογούμενους και στους ασφαλισμένους.

- Το όφελος για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μηδαμινό: το μέτρο εκτιμάται ότι θα μειώσει τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη μόλις κατά 0,36% και την υπέρβαση (clawback) κατά 1,9% για το 2017.

- Η εκτίμηση για το clawback το 2017 είναι 690 εκατ. ευρώ (αφορά σε εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη). Με την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης 25%, το ποσό αυτό θα μειωθεί περίπου σε 677 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,9%.

- Δημιουργεί, αντιθέτως, πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

- Δεν λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητα και η προστιθέμενη αξία των νέων σκευασμάτων και δεν «αποζημιώνεται» το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

- Αποτελεί οριζόντια προσέγγιση της καινοτομίας που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές για αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αποζημίωση στη βάση του προστιθέμενου οφέλους που προσφέρουν στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.

- Η υποχρεωτική έκπτωση 25% εφαρμόζεται μόνο σε νέα σκευάσματα, ακόμη κι αν αυτά υπερτερούν σημαντικά σε όρους κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

- Με την εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, η τιμή που αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης για μια νέα θεραπεία, είναι κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή παραγωγού.

- Καθιστά δύσκολη έως και απαγορευτική την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Συνιστά παρέμβαση στην αγορά, δημιουργώντας θέματα ανταγωνισμού:

- Ανταγωνιστικά προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά δεν υπόκεινται στην υποχρεωτική έκπτωση του 25%, παρά το ότι αποδεδειγμένα διαθέτουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα.

- Επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.

- Πλήττει την επένδυση και την επιχειρηματικότητα στη χώρα, σε έναν κλάδο που παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη:

Τρύφων: Να ασχοληθούμε τώρα με την ανάπτυξη - Όχι άλλη τιμωρία της φαρμακοβιομηχανίας

Clawback & rebate: Οι αριθμοί σοκάρουν - Ποσό 1,3 δισ. ευρώ θα πληρώσει φέτος η φαρμακοβιομηχανία