ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: Αυτά είναι τα 3 βασικά προβλήματα του αναβαθμισμένου eΔΑΠΥ

Μεγάλος μπελάς, αποδεικνύεται τελικά η αναβάθμιση του πλατφόρμας του eΔΑΠΥ που έχει ενεργοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους ασθενείς (βλέπε διαβητικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι ο Οργανισμός πρώτα ενεργοποίησε την πλατφόρμα, και μετά εξέδωσε το σχετικό ΦΕΚ για τα αναλώσιμα).

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: Αυτά είναι τα 3 βασικά προβλήματα του αναβαθμισμένου eΔΑΠΥ

Τις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας, που προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς, καταθέτει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Με την επισήμανση ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προέτρεψε τους φαρμακοποιούς να εκτελούν γνωματεύσεις κατά το διάστημα που το σύστημα δεν λειτουργούσε, αναφέρονται 3 βασικά προβλήματα που προέκυψαν στην καταχώριση των γνωματεύσεων με την επαναλειτουργία του συστήματος:

Ειδικότερα, από το αναβαθμισμένο σύστημα λείπουν υλικά (που υπήρχαν πριν), π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου GE 100 (barcode 4710627335749), σκαριφιστήρες GE 50 (barcode 4710627335763), aerochamber ενηλίκων, σκευάσματα ειδικής διατροφής κ.α., και οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται πώς θα τα καταχωρίσουν, εφόσον έχουν ήδη εκτελέσει τις γνωματεύσεις.

Το νέο eΔΑΠΥ ορίζει ως μέγιστη αποδοτέα τιμή για τα σκευάσματα διατροφής τα 400 ευρώ μαζί με ΦΠΑ, ενώ το ορθό είναι 400 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Πότε θα λυθεί αυτό αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ.

Επίσης, το σύστημα δεν επιτρέπει την καταχώριση γνωματεύσεων που υπερβαίνουν τη μέγιστη αποδοτέα τιμή του ΕΟΠΥΥ, διότι έχουν έγκριση ΑΥΣ.

Στην επιστολή του τέλος ο ΦΣΑ, απαιτεί την άμεση λύση των προαναφερόμενων προβλημάτων και λαθών του συστήματος, τονίζοντας ότι μετά από 10 ολόκληρους μήνες από την έναρξη του νέου συστήματος, όχι μόνο δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά καθημερινά προστίθενται νέα προβλήματα, ταλαιπωρώντας πολίτες και φαρμακοποιούς.

Διαβάστε ακόμη:

Η πικρία των διαβητικών για τον ΕΟΠΥΥ: Ενεργοποίησε το e-dapy πριν την έκδοση του ΦΕΚ

ΠΦΣ: Μόνο τα αναλώσιμα του διαβήτη χορηγούν με πίστωση οι φαρμακοποιοί