ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΑ: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ - Οι φαρμακοποιοί έχουν ζημιωθεί από παραβιάσεις της σύμβασης

Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, διαμαρτυρόμενος για τις συνεχείς παραβιάσεις της σύμβασης (όπως προμήθεια υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής) εκ μέρους του Οργανισμού.

ΦΣΑ: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ - Οι φαρμακοποιοί έχουν ζημιωθεί από παραβιάσεις της σύμβασης

Επίσης ο ΦΣΑ διαμαρτύρεται και για όλα τα προβλήματα που προέκυψαν το μήνα Οκτώβριο, όταν το σύστημα eΔΑΠΥ ήταν απενεργοποιημένο.

Οι φαρμακοποιοί, έχουν ζημιωθεί όλο αυτό το διάστημα, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ και επομένως, εάν δεν επιλυθούν ορισμένα ζητήματα, τότε ο Σύλλογος, θα προβεί και πάλι σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης και σε αγωγή για την αποζημίωση ων φαρμακοποιών.

Ειδικότερα, ο ΦΣΑ, διαμαρτύρεται για τα εξής: Δεν εκδόθηκε καμία απόφαση του ΕΟΠΥΥ περί τιμών των αναπνευστικών και ακουστικών προϊόντων, όπως έγινε με τα αναλώσιμα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, και οι φαρμακοποιοί, τηρούμενοι τους όρους της σύμβασης, συνέχιζαν να εκτελούν γνωματεύσεις με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, μη εξαιρουμένων των αναπνευστικών συσκευών και των ακουστικών βαρηκοΐας. Από τις 1/11/2017 όμως, όταν επαναλειτούργησε το σύστημα, τα εν λόγω υλικά δεν εμφανίζονται καθόλου.

Το ίδιο συνέβη και με ταινίες μέτρησης σακχάρου γνωστών εταιρειών, π.χ. menarini και general electric, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στα αποζημιούμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα πλήθος ήδη καλόπιστα εκτελεσμένων γνωματεύσεων από τα φαρμακεία μας να κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν από τον Οργανισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έστειλε καμία ενημέρωση για την κατάργηση της αποζημίωσης ολόκληρων κατηγοριών προϊόντων, ούτε θέσπισε μεταβατική διάταξη και μεταβατική περίοδο.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΦΣΑ δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ ότι δεν νομιμοποιείται να αιφνιδιάζει και να επιφέρει οικονομική ζημία σε ιδιώτες παρόχους που εξυπηρέτησαν καλοπίστως τους Έλληνες ασθενείς και τον καλεί:

- να απέχει από την περικοπή οποιασδήποτε γνωματεύσεως που εκτελέστηκε το διάστημα 1.10.2017- 31.10.2017, για το οποίο δεν είχαν οι φαρμακοποιοί ενημέρωση για εξαίρεση κατηγορίας προϊόντων ή/και για αλλαγή τιμών

- να εκδώσει πάραυτα εγκύκλιο που να επικυρώνει ότι ορθώς πούλησαν οι φαρμακοποιοί από τα φαρμακεία τα προϊόντα για τα οποία δεν υπήρξε νεώτερη απόφαση του Οργανισμού στις προϊσχύσασες τιμές, διαφορετικά να εκδώσει και να δημοσιεύσει απόφαση με ρητή πρόβλεψη για την αποζημίωση στις παλαιές τιμές των συσκευών και υλικών που δόθηκαν κατά το επίμαχο μεσοδιάστημα

- να τροποποιήσει τις εκδοθείσες αποφάσεις με αριθ. 40025 και 40026, εισάγοντας σε αυτές μεταβατική διάταξη που να προβλέπει και να

- να εγγυάται την πληρωμή όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που όλως απροειδοποίητα εξαίρεσε από το σύστημα e-dapy, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές γνωματεύσεων που καλόπιστα εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία μας κατά το διάστημα της αναβάθμισής του, 1η-30η Οκτωβρίου 2017

- να δώσει στους φαρμακοποιούς ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να διαθέσουν στις προϊσχύσασες τιμές το υπάρχον στοκ από τα φαρμακεία.

Αν όλα αυτά δεν πραγματοποιηθούν, ο ΦΣΑ θα προβεί και πάλι σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης και σε αγωγή για την αποζημίωση της οικονομικής ζημίας των φαρμακοποιών.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλος ο ΦΣΑ για σκεύασμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο & στοχοποιεί τους φαρμακοποιούς

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: Αυτά είναι τα 3 βασικά προβλήματα του αναβαθμισμένου eΔΑΠΥ