ΦΑΡΜΑΚO

Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για τον HTA - Όλα όσα θα πει ο Ανδρέας Ξανθός αύριο

Ήρθε τελικά η επίσημη ώρα και για τη χώρα μας, της δημιουργίας του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, του περίφημου Health Technology Assessment (HTA).

Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για τον HTA - Όλα όσα θα πει ο Ανδρέας Ξανθός αύριο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το σχετικό νομοσχέδιο "Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις" (HTA) τίθεται σε δημόσια διαβούλευση αύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και με την ευκαιρία αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τον Οργανισμό, το εν λόγω νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα τιμολόγησης.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν ζητήσει μία σειρά μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική, όπως ανατιμολόγηση μία φορά το χρόνο, ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στο σύστημα υγείας, ενεργοποίηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενεργοποίηση επίσης των Μητρώων Ασθενών.

Η έλλειψη Μητρώων Ασθενών αποτελεί ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τόσο την ηγεσία, όσο και τους Συλλόγους Ασθενών.
Μάλιστα, όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην τοποθέτησή του στο 6ο συνέδριο των Ασθενών (Patient in Power) «πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας. Παίρνουμε υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πάντως, πολλές φορές τόσο σε ομιλίες του τελευταία, όσο και στις συναντήσεις του με εκπροσώπους της βιομηχανίας, έχει δηλώσει ότι τα οριζόντια μέτρα τελειώνουν και πως ήρθε η ώρα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), δηλαδή την εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν, ήδη έχει ολοκληρωθεί το 1ο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας.

Το νομοσχέδιο εκτός από τον Οργανισμό ΗΤΑ, θα περιλαμβάνει και την αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία (έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προετοιμασίας μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας»).

Η πλήρης λειτουργία του ΗΤΑ εξάλλου, θα άρει το μεταβατικό μέτρο που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες και αφορά στο αναδρομικό rebate 25% για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, πολιτική, που έχει ξεσηκώσει τόσο τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και τους Συλλόγους Ασθενών. Η εξέλιξη αυτή, είχε ως αποτέλεσμα η Roche να θελήσει να αποσύρει από τη θετική λίστα θεραπεία της για το μελάνωμα και να την εντάξει στην αρνητική, επικαλούμενη το γεγονός ότι με το αναδρομικό τέλος 25% δεν έχει βιωσιμότητα. Η Επιτροπή της Θετικής Λίστας ωστόσο, δεν έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας και η Roche αυτή τη στιγμή έχει δεσμευθεί, να καλύψει για όσο διάστημα απαιτείται, τη θεραπεία των 40 ογκολογικών ασθενών της.

Να θυμίσουμε, ότι ο υπουργός στο πρόσφατο 6ο Συνέδριο των ασθενών, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει θέμα Grexit φαρμάκων. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε 3 μήνες, τόνισε εμφατικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Συλλόγους Ασθενών και τη φαρμακοβιομηχανία (με αφορμή την υπόθεση της Roche), προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Ο ΕΟΦ εκδίδει Δελτία Τιμών νέων Φαρμάκων κάθε 3 μήνες και κάθε χρόνο εντάσσονται στη Θετική Λίστα δεκάδες νέα on patent φάρμακα. «Έχει προβλεφθεί επίσης με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η κατά παρέκκλιση, έγκριση αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με ειδική ιατρική τεκμηρίωση φαρμάκων που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου αλλά κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία ενός ασθενή».

Εν αναμονή λοιπόν του νέου νομοσχεδίου αύριο!!!

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Δεν έχουμε Grexit σε κανένα φάρμακο - Όλοι οι Έλληνες έχουν πρόσβαση στην καινοτομία



Ξανθός: Διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όχι οριζόντια μέτρα - Να κλείσει άμεσα η Αξιολόγηση

ΕΛΛΟΚ: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Σχέδιο Δράσης & όχι άλλοι αιφνιδιασμοί στους καρκινοπαθείς

Οι ασθενείς ζητούν συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων - Διακριτός ο ρόλος τους στο HTA