ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Το δελτίο τιμών δημιουργεί οικονομική ζημιά στους φαρμακοποιούς

Το δελτίο τιμών φαρμάκων δεν αποτελεί μπελά μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τους φαρμακοποιούς, καθώς οι μειωμένες τιμές που επιφέρει κάθε φορά, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά των τελευταίων, αναφορικά με τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

ΠΦΣ: Το δελτίο τιμών δημιουργεί οικονομική ζημιά στους φαρμακοποιούς

Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, και εν αναμονή του νέου δελτίου που περιμένει η αγορά.

Οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται σημαντικά σε κάθε δελτίο τιμών και συχνά οι φαρμακοποιοί έρχονται στη δύσκολη θέση να πουλούν τα σκευάσματά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις χονδρικές που τα προμηθεύτηκαν, καθώς δεν τους δίνεται χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους, όπως γινόταν παλαιότερα, αναφέρει με έμφαση στην επιστολή ο ΠΦΣ.

Όπως επισημαίνει ακόμη στην επιστολή του ο Σύλλογος, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι της τάξης του 11,8% μεσοσταθμικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν το 60 ή 70%. Αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής οικονομικής ζημίας σε όλους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι -σε πολλές περιπτώσεις- καλούνται υποχρεωτικώς να προβούν σε πώληση των φαρμάκων σε προκαθορισμένη τιμή λιανικής, χαμηλότερης της προμηθευόμενης χονδρικής τιμής», εξηγεί ο Π.Φ.Σ.

Προκειμένου λοιπόν να μην επαναληφθεί η ζημία των φαρμακοποιών, ο Π.Φ.Σ. ζητά από το υπουργείο, ενόψει του επικείμενου Δελτίου Τιμών, να προβλεφθεί ικανός χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων για τα φαρμακεία, «τουλάχιστον δύο μηνών από την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως», διάστημα που έχει πάρει την έγκριση και της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι στο νέο δελτίο τιμών, χρειάστηκε να γίνουν και κάποιες εθελοντικές μειώσεις από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις γενοσήμων σε υψηλότερες τιμές από τα πρωτότυπα σκευάσματα αναφοράς.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου εξέδωσε διορθωτικό δελτίο τιμών με εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 8 σκευάσματα, των οποίων οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας είχαν ήδη προλάβει να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος

Διαβάστε ακόμη:

Ο φαρμακοποιός & το ελληνικό φαρμακείο καθοριστικοί παράγοντες της ΠΦΥ

Ξανθός: Υπό διαπραγμάτευση το νέο πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς



Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας