ΦΑΡΜΑΚO

Αντωνίου: Αποσύρονται από την αγορά φθηνά φάρμακα και αντικαθίστανται από ακριβά on-patent

Καμπανάκι κινδύνου, ότι φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα αποσύρονται από την αγορά και αντικαθίστανται από άλλες ακριβότερες θεραπείες, έστειλε η η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο «Pricing & Reimbursement Conference» που πραγματοποιείται από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Αντωνίου: Αποσύρονται από την αγορά φθηνά φάρμακα και αντικαθίστανται από ακριβά on-patent

Για παράδειγμα, 737 off patent προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόσυρση φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες, όπως τόνισε και πρόσθεσε ακόμη τα εξής:

Οι διαδικασίες του ΕΟΦ αφορούν την πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές αγωγές τους. Αυτό έχει άμεση σχέση με την τιμολόγηση και είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο διακριτό και καθαρό. Η διαδικασία τιμολόγησης νέων προϊόντων γίνεται 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις 2 φορές το χρόνο, ενώ από φέτος γίνεται τιμολόγηση για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα επίσης 2 φορές το χρόνο.

Στην Ελλάδα είχαμε ακριβά πρωτότυπα και ακριβά γενόσημα φάρμακα. Οι ανατιμολογήσεις της περιόδου 2015-2017 αφορούσαν 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων 2.500-3.500 υπέστησαν μείωση τιμών. Και στα γενόσημα σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις, χαμηλότερες από το χαμηλό μέσο όρο της Ευρώπης. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις θα αντιμετωπιστούν με μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία του συστήματος ΗΤΑ, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος Α’ ΕΟΦ και πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Χάσαμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι τιμές ανέβαιναν χωρίς πλαίσιο λογικής, ενώ δεν υπήρχε σύστημα αποζημίωσης. Σήμερα ακολουθούμε παρεμβάσεις. Πρέπει όλοι μας να προχωρήσουμε σε διάλογο, για να προχωρήσουμε γρήγορα στην επόμενη ημέρα». Σχολιάζοντας δε το νέο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό HTA και το σύστημα αξιολόγησης και αποζημίωσης που φέρνει, τόνισε, ότι «αποτελεί πρόκληση για όλους».

Διαβάστε ακόμη:

Με εξώδικα απαντά η ΠΕΦ στις πιέσεις Καρόνε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα φάρμακα

ΦΣΘ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων - Να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρόνο

PIF για σ/ν ΗΤΑ: Πλήρης απογοήτευση, συγκεντρωτισμός, ανύπαρκτος ο ρόλος των ασθενών