ΦΑΡΜΑΚO

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ΕΟΠΥΥ: Τον Ιανουάριο οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τις 4 κατηγορίες

Τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται να ολοκληρώσει η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ τις συζητήσεις για τις 4 κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες οικονομικότερες τιμές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κλειστοί προϋπολογισμοί.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ΕΟΠΥΥ: Τον Ιανουάριο οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τις 4 κατηγορίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι θεραπείες αυτές, αφορούν στο μελάνωμα, στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην ανοσοθεραπεία και στην υπερχοληστερολαιμία.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε και υλοποιήθηκε με επιτυχία –ομολογουμένως όπως τόνισαν ασθενείς και επιστημονική κοινότητα- το περασμένο καλοκαίρι με τη θεραπεία για την Ηπατίτιδα C. Πλέον πενταπλάσιοι ασθενείς, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από έναν κλειστό προϋπολογισμό.

Να θυμίσουμε ότι τις ημέρες εκείνες (όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C) ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, είχε τονίσει, ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά αυτά νοσήματα, με κριτήρια αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ισότητας. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε οριζόντιους προϋπολογισμούς που αφορούν ένα νόσημα και κυρίως νοσήματα εθνικής σημασίας, κάτι που θα βοηθούσε ιδιαίτερα και κοινωνικά, και υγειονομικά αλλά και πολιτικά».

Σε διαπραγμάτευση όμως (από τις Υποεπιτροπές του ΕΟΠΥΥ) δεν βρίσκονται μόνο τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και άλλες κατηγορίες όπως νοσοκομειακή και ψυχιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση, διαγνωστικά και θεραπευτικά ραδιοφάρμακα, ημερήσια φροντίδα υγείας.

Αναφορικά με τη Διαπραγμάτευση για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειμμα στο θέμα των επιδημιολογικών μελετών και πως με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να κινηθούν στις συζητήσεις με άνεση. Στον αντίποδα της λογικής αυτής, το υπουργείο Υγείας αλλά και ο ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως οι βιομηχανίες γνωρίζουν καλά με επιστημονικά κριτήρια το εύρος των ασθενών και επομένως μπορούν να υπολογίσουν άρα και να δώσουν στη συνέχεια την ανάλογη τιμή για τις θεραπείες. Επίσης η πλευρά του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως ακόμη και ο ΕΟΦ γνωρίζει λεπτομερώς τις πωλήσεις του κάθε φαρμάκου.

Η αλήθεια πάντως είναι όπως έχουν πολλές φορές επισημάνει τόσο οι επιστήμονες, όσο και η ΕΣΔΥ, ότι επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία δεν διαθέτει η χώρα μας, ενώ φιλότιμες προσπάθειες κάνουν μόνο κάποιοι γιατροί στο ΕΣΥ.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ για το θέμα της καινοτομίας, προκάλεσε θετικές εντυπώσεις.

Ο Έλληνας υπουργός, ανέδειξε το ειδικό θέμα που απασχόλησε τη χώρα μας (αίτηση απόσυρσης φαρμάκου από τη Roche) ως σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά την ευχερή πρόσβαση ευρωπαίων ασθενών σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα. Ενδεικτικό της απήχησης αυτής της πρωτοβουλίας να τεθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, ήταν η ρητή αναφορά συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, καθώς από τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Β. Αντριουκάιτις.

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα, πρότεινε την αλλαγή μοντέλου τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, τη συνέχιση της συζήτησης για το πρόβλημα της πρόσβασης, καθώς και βιώσιμες και δίκαιες τιμές αποζημίωσης, οι οποίες χρειάζονται πολιτική στήριξη και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Αλλαγή στην τιμολόγηση νέων φαρμάκων - Στηρίζουν Ευρωπαίος Επίτροπος & 8 χώρες

Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προτείνει ο ΣΕΒ

Η Ευρώπη δεσμεύεται να εξαλείψει την Ηπατίτιδα C μέχρι το 2030 - Ιδού το Μανιφέστο

ΕΛΛΟΚ: Απογοητευμένοι και οι καρκινοπαθείς από τον Οργανισμό HTA - Εμπαίζουν τους ασθενείς