ΦΑΡΜΑΚO

Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Στα 580 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός επιστροφής (clawback) για φέτος, μετά την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων

Της Διονυσίας Προκόπη

Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται αντιστοίχως το ποσό του νοσοκομειακού clawback, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2017. Η τροπολογία κατατέθηκε την Πέμπτη (21/12/2017) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, τα 580 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής: 485 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 13 εκατ. ευρώ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» και 82 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η αύξηση αυτή «θα έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την κοινωνία και τους πολίτες, δεδομένου ότι αυξάνει τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, η οποία ήταν εξαιρετικά ενισχυμένη λόγω έκτακτων και επιτακτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του έτους».

Ως «έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες» η τροπολογία αναφέρει την κάλυψη των υγειονομικών προβλημάτων των προσφύγων, των μεταναστών και των ανασφάλιστων πολιτών.

Η αναπλήρωση του ποσού των 30 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθεί από άλλες πηγές εσόδων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, κατά περίπτωση, επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, σε πρόσφατη ομιλία του, ζήτησε αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ, βάσει πρόσφατης μελέτης η οποία αναδεικνύει ότι πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως επιδημιολογικά δεδομένα.

Τέλος, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα για τα δημόσια νοσοκομεία εκτός νοσοκομείων ΕΣΥ, να ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) σε ετήσια βάση και όχι σε εξαμηνιαία, «για την αποφυγή πρόσθετων γραφειοκρατικών βαρών».

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα



Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate

Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας

Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία