ΦΑΡΜΑΚO

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Έξαλλοι οι φαρμακαποθηκάριοι - Ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δίνει προβάδισμα στους συνεταιρισμούς αποκλείοντας τις φαρμακαποθήκες, τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Έξαλλοι οι φαρμακαποθηκάριοι - Ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Επανέρχεται έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ φαρμακαποθηκών - συνεταιρισμών, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, καθώς η ρύθμιση, δίνει τη δυνατότητα να ιδρυθούν φαρμακεία από την ΟΣΦΕ, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών και όχι μεμονωμένα από τις αποθήκες.

Η πρόεδρος μάλιστα του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κυρία Ειρήνη Μαρκάκη, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε: «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζει σθεναρά ότι άδειες ίδρυσης φαρμακείων πρέπει να χορηγούνται μόνο σε αδειούχους φαρμακοποιούς και σε κανέναν άλλο. Σε περίπτωση όμως που θα δοθεί το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία άλλοι, αυτό θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους και το Σύνταγμα, χωρίς να νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός».

Και εάν θελήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε την τελευταία αυτή φράση της προέδρου Μαρκάκη, θα λέγαμε ότι και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες (όπως οι Συνεταιρισμοί) διεκδικούν ισότιμα το δικαίωμα να λειτουργήσουν φαρμακεία.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση έχει καταπέσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τροπολογία επαναφέρει την άνιση μεταχείριση φαρμακαποθηκών - συνεταιρισμών φαρμακείων, σε βάρος των πρώτων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, αναφέρει στη συνέχεια ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Το πρόβλημα εστιάζεται στην εξαίρεση των φαρμακαποθηκών ως νομικών προσώπων, από την δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου, τη στιγμή που η δυνατότητα αυτή δίνεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη της ΟΣΦΕ. Δηλαδή σε συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες ενώ αποκλείει τις ιδιωτικές. Ανοίγει ουσιαστικά την κερκόπορτα για την ίδρυση φαρμακείων από ανώνυμες εταιρίες, πράγμα που υποτίθεται ότι απαγορεύει.

Δυστυχώς με την πιο πάνω τροπολογία επαναφέρονται βασικές ρυθμίσεις της με αριθμό Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου», η οποία ακυρώθηκε με την με αριθμό 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η διάταξη αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλοντας ανεπίτρεπτα περιορισμό στην ελευθερία εγκατάστασης, και το ωφέλιμο αποτέλεσμα των διατάξεων του δικαίου της ΕΕ, ενώ προσβάλλει άμεσα τον ανταγωνισμό.

Δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας ούτε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αλλά ενισχύει με τρόπο ανεπίτρεπτο και παράνομο τα μέλη της Ο.Σ.Φ.Ε. που γίνονται ρυθμιστές της φαρμακευτικής αγοράς ενώ ταυτόχρονα αδικεί και τα μη συνεταιρισμένα φαρμακεία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι το όργανο που εκφράζει τις φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα. Είναι σταθερά και κάθετα αντίθετος με την νέα τροπολογία περί ιδρύσεως φαρμακείων, η οποία δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν φαρμακεία. Διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το φαρμακείο πρέπει να ανήκει και να το διαχειρίζεται αποκλειστικά υπεύθυνος επιστήμονας φαρμακοποιός.

Όπως πράξαμε και στο παρελθόν και με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των φαρμακοποιών και των μελών μας, θα αντιταχθούμε στην παράνομη και παράλογη αυτή διάταξη και θα προσφύγουμε για την ακύρωσή της καθώς και για την ακύρωση κάθε πράξης που θα εκδοθεί σε εκτέλεση της διάταξης αυτής».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Ποια απελευθέρωση των φαρμακοποιών; Μόνο 4 άδειες άπό 32 αιτήσεις



Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες

Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία