ΦΑΡΜΑΚO

Bayer: Με περισσότερα από 50 projects, απαντά στις σύγχρονες ιατρικές προκλήσεις

Με περισσότερα από 50 επενδυτικά projects σε ανάπτυξη για κάλυψη σημαντικών θεραπευτικών σκοπών, η φαρμακευτική Bayer απαντά δυναμικά στις σύγχρονες ιατρικές προκλήσεις, στέλνοντας το μήνυμα πως η πρόληψη αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής υγείας ακόμη και μεσούσης της κρίσης.

Bayer: Με περισσότερα από 50 projects, απαντά στις σύγχρονες ιατρικές προκλήσεις

Όμως η πρόληψη κοστίζει, αλλά ίσως είναι η μοναδική αναγκαία και ολιστική πολιτική, προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω, ακούστηκαν μεταξύ άλλων στην ετήσια συνάντηση Annual Pharmaceuticals Media Day της Bayer πριν μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο, όπου στελέχη από όλο τον κόσμο, παρουσίασαν την στρατηγική της για καινοτομία στον Τομέα Φαρμάκων.

Τα στελέχη της εταιρείας, εντυπωσίασαν τα ΜΜΕ για το βαρύ «χαρτοφυλάκιο» και τις λύσεις που προτείνει η Bayer σε σημαντικούς τομείς της υγείας, κυρίως όμως για την στρατηγική της πάνω στην ογκολογία, τομέα, που είναι γεγονός, ότι φλερτάρουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες τελευταία.

Τα στελέχη της εταιρείας, παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της στο κομμάτι της Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) στον τομέα της ογκολογίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γυναικολογίας. Στους τομείς αυτούς η στρατηγική Ε&Α της εταιρείας επικεντρώνεται στην παροχή πραγματικά διαφοροποιημένων καινοτόμων λύσεων που παράγουν σημαντική αξία για τους ασθενείς και την κοινωνία.

Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είναι πως η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αποτελεί αναγκαιότητα αλλά και δίλημμα για όλες τις φαρμακευτικές. Οι εταιρείες πλέον πρέπει να δουν ολιστικά την κατάσταση και με προοπτική μακράς διάρκειας. Διότι το μείζον ζήτημα πλέον για όλα τα συστήματα υγείας είναι η μείωση σε μεγάλο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η πρόληψη επομένως, αναδεικνύεται σε μεγάλο και καθοριστικό μυστικό, το οποίο ωστόσο κοστίζει. Επομένως, είναι ζήτημα συνυπευθυνότητας για τον καθένα και την κοινωνία συνολικά, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

«Η στοχευμένη στρατηγική μας, μας καθιστά άρτια προετοιμασμένους να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο Dieter Weinand, Πρόεδρος του Τομέα Φαρμάκων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG. «Έχουμε ένα δυνατό πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 50 projects και ένα σημαντικό όγκο πολλά υποσχόμενων ουσιών που θα οδηγήσει την ανάπτυξη, προσφέροντας σημαντικές καινοτομίες για τους ασθενείς και προσθέτοντας παράλληλα αξία για την κοινωνία.»

Ογκολογία: Στρατηγικές συνέργειες και Νέες Καινοτομίες

«Η ογκολογία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τη Bayer. Με τέσσερις θεραπείες σε οκτώ εγκεκριμένες ενδείξεις, ένα προχωρημένο πρόγραμμα ανάπτυξης καθώς και με την στοχευμένη αλλά και διαφοροποιημένη αναπτυξιακή στρατηγική μας, από το 2018 θα είμαστε σε θέση να εξελίξουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των θεραπειών για τον καρκίνο», δήλωσε ο Robert LaCaze, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας στη Bayer. «Οι ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε, είναι ο λόγος που προσπαθούμε καθημερινά να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές θεραπείες που θα βελτιώνουν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να τις θέτουμε στη διάθεσή τους το συντομότερο δυνατό».

Η φετινή αναδιαμόρφωση του Τμήματος Ογκολογίας, καθιστά δυνατή μια ταχεία και ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακάλυψης, ανάπτυξης και διάθεσης νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η Bayer εστιάζει την ερευνητική της δραστηριότητα σε κορυφαίες καινοτομίες που εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς: της σηματοδότησης δημιουργίας όγκου, των συζευγμάτων φαρμάκων-αντισωμάτων (ADCs), των συζευγμάτων στοχευμένου θορίου (TTC) και της ανοσο-ογκολογίας.

Στον τομέα της σηματοδότησης δημιουργίας όγκου η εταιρεία αναπτύσσει μικρά μόρια που θα στοχεύουν στις σημαντικές οδούς ενδοκυτταρικής σηματοδότησης του όγκου, οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη και την επιβίωση του καρκίνου σε σαφώς καθορισμένους πληθυσμούς ασθενών (στρατηγική βιοδεικτών). Όσον αφορά στα ADCs, η Bayer επεξεργάζεται τα αντισώματα, προκειμένου αυτά να αναγνωρίζουν ειδικές πρωτεΐνες για συγκεκριμένο όγκο, που βρίσκονται πάνω στις επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων και οι οποίες αφού προσκολληθούν επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα θα απελευθερώνουν κυτοτοξίνες για να εξοντώσουν τον όγκο. Τα TTCs περιλαμβάνουν σκευάσματα τα οποία μεταφέρουν ακτινοβολία-αλφα, υψηλής ενέργειας, η οποία σκοτώνει κύτταρα του όγκου. Στην Ανοσο-Ογκολογία, η εταιρία αναπτύσσει την επόμενη γενιά θεραπευτικών αγωγών που απευθύνονται ειδικά στις ανάγκες των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες.

Η Bayer προωθεί την καινοτομία σε αυτούς τους αναπτυξιακούς τομείς, επενδύοντας σε ένα δυναμικό πρόγραμμα ογκολογίας αλλά και αξιοποιώντας ευκαιρίες Ε&Α μέσα από μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών με ακαδημαϊκά κέντρα, άλλες φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και καινοτόμους βιοτεχνολογικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

«Επενδύουμε στην έρευνα εντός του οργανισμού, ενώ συμπληρώνουμε τη στρατηγική καινοτομίας μας με την επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία συμπεριλαμβάνει παραχωρήσεις αδειών για υποσχόμενες ενώσεις ή μικρότερες εξαγορές», δήλωσε ο Dieter Weinand. «Χτίζουμε αξιοποιώντας την καινοτομία τόσο μέσα στην εταιρία, όσο και μαζί με εξωτερικούς εταίρους , με γνώμονα την αριστεία. Αυτό θα μας επιτρέψει να παρέχουμε μέγιστη αξία για τους ασθενείς και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη».

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Bayer και του Broad Institute του MIT και του Harvard, Cambridge, MA, ΗΠΑ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και ενός ακαδημαϊκού ερευνητικού κέντρου που ενώνει συμπληρωματικές δυνάμεις οδηγώντας στην ιατρική καινοτομία. Η Bayer και το Broad Institute έχουν συνάψει μια στρατηγική συμμαχία στον τομέα της ογκογονιδιωματικής και της ανακάλυψης φαρμάκων, η οποία έλαβε πενταετή παράταση και θα διαρκέσει μέχρι το 2023. Στόχος είναι να βρεθούν και να αναπτυχθούν από κοινού θεραπευτικοί παράγοντες που θα στοχεύουν επιλεκτικά στις μεταβολές του γονιδιώματος του καρκίνου.

Επιπλέον, η Bayer έχει ξεκινήσει μια αποκλειστική παγκόσμια συνεργασία με την Loxo Oncology, Inc., μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Stamford, Connecticut, ΗΠΑ, για την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση της λαροτρεκτινίνης (LOXO-101) και του παράγοντα LOXO-195. Οι δύο αυτές ενώσεις ερευνώνται για τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο που φέρουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση του υποδοχέα τροπομυοσίνης (TRK), δηλαδή γενετικές αλλοιώσεις που υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα όγκων και οδηγούν στην ανεξέλεγκτη σηματοδότηση της οδού της κινάσης τροπομυοσίνης και στην αύξηση του μεγέθους του όγκου. Τα στοιχεία παρακολούθησης από μια κλινική μελέτη Φάσης Ι/ΙΙ του από του στόματος λαμβανόμενου αναστολέα TRK λαροτρεκτινιμπης, σε παιδιατρικούς ασθενείς με προχωρημένους στερεούς ή πρωτογενείς όγκους στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση για τον καρκίνο του παιδιού AACR στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στην Ατλάντα της Γεωργίας ΗΠΑ).

«Οι συνεργασίες με το Broad Institute και την Loxo Oncology αποτελούν σταθμούς ορόσημα στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην ογκολογία και να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας σε αυτόν τον θεραπευτικό τομέα", δήλωσε ο Robert LaCaze. "Η καινοτόμος προσέγγιση της Loxo Oncology συμπληρώνει το πρόγραμμα της ογκολογίας της Bayer με ιδιαίτερες ενώσεις σε διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους, οι οποίες αναπτύσσονται για να κάνουν σημαντική διαφορά σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορα είδη καρκίνου».

Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Δέσμευση για Καινοτομία

Η Bayer είναι μία εταιρία με ηγετική θέση στην καινοτομία, με μακρά δέσμευση, στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και με το χαρτοφυλάκιο της να θέτει τα σημερινά standards στον κλάδο. Η Bayer κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της θρόμβωσης και βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου για παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και οι νεφροπάθειες, όπου διερευνά πρόσθετες ενδείξεις δίπλα στον κλασικό τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια υγεία και για αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν νέες, αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές", δήλωσε ο Dr. Joerg Moeller, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG και Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης. "Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Εμείς δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που μπορούν πιθανώς να τους σώσουν τη ζωή και να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.»

Η Bayer εντείνει τις προσπάθειές της στην εξεύρεση λύσεων για την πρόληψη του εγκεφαλικού, της αρτηριακής και φλεβικής θρομβοεμβολής, καθώς και των καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της επέκτασης των ενδείξεων για τον αναστολέα του παράγοντα Xa, ριβεροξαμπάνη. Η Bayer έχει υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ώστε να λάβει άδεια για την εμπορική διάθεση της χαμηλής δόσης της ριβεροξαμπάνης σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασπιρίνης για τη θεραπεία ασθενών με στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD). Η αίτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ COMPASS, η οποία έδειξε ότι η χαμηλή δόση ριβεροξαμπάνης (2,5 mg δύο φορές ημερησίως) σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασπιρίνης 100 mg μία φορά την ημέρα μείωσε, κατά 24%, τον συνολικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακού θανάτου και καρδιακής προσβολής χωρίς προηγούμενα συμπτώματα, σε σύγκριση με την χορήγηση ασπιρίνης 100 mg μία φορά ημερησίως μόνο, σε ασθενείς με CAD ή PAD. Η υποβολή της αίτησης στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Παράλληλα, η Bayer ερευνά την επόμενη γενιά αντιπηκτικών, συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων που στοχεύουν τον παράγοντα XI (FXI). Ο παράγοντας FXI ενδέχεται να μπορεί να αποτελέσει αντιθρομβωτική θεραπεία με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, όσο αφορά στην αιμορραγία και να προσφέρει μια εναλλακτική για τη θεραπεία ασθενών που επί του παρόντος δεν έχουν άλλες κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ακόμα μια ένδειξη, στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, που απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Η Bayer απαντά σε αυτή την ανάγκη με πολλά σκευάσματα, τα οποία διέπουν όλα τα στάδια κλινικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η νόσος φέρεται να σημειώνει αυξητικές τάσεις, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των θανατηφόρων περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου και της γήρανσης του πληθυσμού. Το Vericiguat, ένας υπό έρευνα διεγέρτης της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC) που αναπτύσσει η εταιρεία σε συνεργασία με τη Merck & Co. / MSD Sharp & Dohme, είναι το πλέον εξελιγμένο από τα υπό διερεύνηση σκευάσματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση διερεύνησης στο πλαίσιο κλινικού προγράμματος Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Με τον μερικό αγωνιστή αδενοσίνης Α1, neladenoson bialanate και ένα αναστολέα της χυμάσης, η Bayer διαθέτει επίσης δύο επιπλέον παράγοντες για την καρδιακή ανεπάρκεια σε κλινική φάση ΙΙ, ενώ και άλλοι παράγοντες βρίσκονται σε πρώιμη κλινική και προκλινική φάση.

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι ακόμα μια επιβλαβής καρδιαγγειακή νόσος, η οποία εμφανίζεται στο 20% έως 30% όλων των διαβητικών. Η αυξανόμενη εμφάνιση του διαβήτη έχει αυξήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, με 425 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται παγκοσμίως. Η φινερενόνη είναι ένας νέος μη στεροειδής αναστολέας του υποδοχέα αλατονκορτικοειδούς (MR), που λαμβάνεται από το στόμα και βρίσκεται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης Φάσης ΙΙΙ. Στόχος της φινερενόνης είναι να εμποδίσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπερδραστηριότητας του MR.

Η Bayer διερευνά επίσης νέους πειραματικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουν παρακείμενες ενδείξεις όπως η αποφρακτική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, όπου η αναπνοή σταματά και ξανα-ξεκινάει επανειλημμένα. Η κάθε παύση αναπνοής μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 40 δευτερόλεπτα και αυτό μπορεί να συμβεί 30 φορές ή και περισσότερες μέσα σε μία ώρα. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητική, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη κούραση στους πάσχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια είναι η κύρια αιτία υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίς θεραπεία, η αποφρακτική άπνοια μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις καρδιαγγειακές διαταραχές.

Αντιμετώπιση της μεγάλης ιατρικής ανάγκης στη γυναικολογία

Οι προσπάθειες γυναικολογικής έρευνας της Bayer επικεντρώνονται στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών επιλογών για γυναικολογικές παθήσεις που χρήζουν ουσιαστικής ιατρικής προσοχής, όπως είναι τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση, και πλήττουν μεγάλο αριθμό γυναικών. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι τα πιο κοινά καλοήθη γυναικολογικά νεοπλάσματα τα οποία εμφανίζονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία. Συχνά χαρακτηρίζονται από βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια, πόνο και άλλα συμπτώματα.

Tα ινομυώματα της μήτρας είναι η κύρια αιτία της υστερεκτομής (αφαίρεση της μήτρας) και ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Περίπου το 5-10% των γυναικών σε γόνιμη ηλικία παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με τα ινομυώματα και χρειάζονται θεραπεία. Μία άλλη πάθηση, η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία και την ανάπτυξη λειτουργικού ενδομητριακού ιστού σε άλλες θέσεις εκτός από τη μήτρα, που συχνά οδηγεί σε σοβαρό πόνο και στειρότητα.

«Παρόλο που τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση επηρεάζουν την καθημερινότητα των γυναικών, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ικανοποιητικές», δήλωσε ο Δρ. Joerg Moeller. «Είναι φιλόδοξος στόχος μας οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα να οδηγήσουν σε θεραπείες που θα καθιστούν δυνατό τον έλεγχο των συμπτωμάτων ή την καταπολέμηση των αιτίων και κατά συνέπεια θα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής για τις γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα».

Το πρόγραμμα της Bayer στον τομέα της γυναικολογίας περιλαμβάνει την μελέτη διάφορων ενώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προκλινικής και κλινικής ανάπτυξης. Το Vilaprisan είναι ένας καινοτόμος εκλεκτικός ρυθμιστής υποδοχέας προγεστερόνης (SPRM) της Bayer που λαμβάνεται από το στόμα, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, με το πρόγραμμα ASTEROID το οποίο μελετά γυναίκες που πάσχουν από ινομυώματα της μήτρας. Το Vilaprisan ενδέχεται να καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική μακροχρόνια θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πρώιμη κλινική ανάπτυξη και έξι πειραματικές ενώσεις για την ενδομητρίωση, όπως είναι ο μη ορμονικός αναστολέας AKR1C3. Σε προκλινικά μοντέλα, παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους της αλλοίωσης και μείωση των φλεγμονών χωρίς επίδραση στην λειτουργία των ωοθηκών και χωρίς αλλαγές στα συστημικά επίπεδα των οιστρογόνων.

Διαβάστε ακόμη:

Bayer: Νέα συνεργασία αιχμής με τη Loxo Oncology στην έρευνα για τον καρκίνο

Startup Your Life της AIESEC: Η Bayer στηρίζει με υποτροφίες 5 νέους κάτω των 30



Bayer Ελλάς: Στο πλευρό του μοναδικού Έλληνα δρομέα στο Μαραθώνιο του Σινικού Τείχους

Η Bayer στηρίζει το ερευνητικό έργο δύο Ελλήνων επιστημόνων