ΦΑΡΜΑΚO

Διχάζει η ακριβότερη γονιδιακή θεραπεία στον κόσμο - Έτοιμο φάρμακο για την απώλεια όρασης

Το ρεκόρ της ακριβότερης θεραπείας στις ΗΠΑ αναμένεται να σπάσει η τιμή της πρώτης γονιδιακής θεραπείας που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ.

Διχάζει η ακριβότερη γονιδιακή θεραπεία στον κόσμο - Έτοιμο φάρμακο για την απώλεια όρασης

Αν και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Spark δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την τιμή του φαρμάκου, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πρωτοποριακή θεραπεία θα κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Το φάρμακο δρα με μία δόση άπαξ και αναστρέφει μια κληρονομική μορφή παιδικής απώλειας όρασης, με την εισαγωγή γενετικού υλικού απευθείας μέσα στο μάτι.

Ωστόσο, αν η εταιρεία κοστολογήσει το φάρμακο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τους Συλλόγους Ασθενών, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει καινοτόμα φάρμακα. Πριν από μερικά χρόνια η Gilead διέθεσε στην αγορά την πρώτη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, για την οποία το κάθε χάπι κόστιζε 1.000 ευρώ. Η θεραπεία ολοκληρωνόταν στις περίπου 180.000 ευρώ.

Το αν αξίζει η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία, το ένα εκατομμύριο ευρώ, εγείρει δύο σοβαρά ερωτήματα, το ίδιο δύσκολο να απαντηθούν.

Το πρώτο είναι το πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες, ώστε να επιτύχουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν δραματικά τις ζωές ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φάρμακο θεραπεύει μια κληρονομική μορφή τύφλωσης. Σε κάποια άλλη εξαφανίζει τον πιο επιθετικό καρκίνο του αίματος.

Το δεύτερο, είναι πόσο καλά έχει γίνει ο υπολογισμός και αν συμφέρει τα συστήματα υγείας να πληρώνουν εφ' όρου ζωής για φάρμακα χρονίων παθήσεων που θα καταστέλλουν τα συμπτώματα ή θα πληρώσουν άπαξ, την πλήρη θεραπεία του ασθενούς, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα των δύο προηγούμενων περιπτώσεων.

Και επιπλέον, πόσα χρήματα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό το επίδομα ενός τυφλού και πόσο θα κόστιζε αν έβρισκε το φως του;

Σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα, η γονιδιακή θεραπεία εισάγει λειτουργικό γενετικό υλικό (DNA) απευθείας στον οργανισμό και τον ωθεί να παράγει τα δικά του κύτταρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν τη νόσο. «Η δυνατότητα που έχει η θεραπεία της Spark στην αποκατάσταση της όρασης είναι μία εφάπαξ θεραπεία και αξίζει υψηλή τιμή. Επιπλέον, με τα έσοδα θα γίνουν επενδύσεις και θα υπάρξουν ταχύτερα νέα φάρμακα που θα θεραπεύουν ανίατες μέχρι σήμερα ασθένειες», συμπληρώνει ο κ. Μαράτσο.

Πηγή: Insider

Διαβάστε ακόμη:

Gilead Sciences: Με προσδοκίες στις κυτταρικές θεραπείες, μέσω μεγάλης εξαγοράς

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο

Άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε φάρμακο της Gilead για την ηπατίτιδα C