ΦΑΡΜΑΚO

Λουράντος: Ούτε στα ευρωπαϊκά κράτη λειτούργησε η απελευθέρωση των φαρμακείων

Τη λειτουργία φαρμακείων από ιδιώτες (όπως προκύπτει από την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας) στηλιτεύει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζοντας ότι το «κατασκεύασμα» αυτό, δεν ισχύει ούτε στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.

Λουράντος: Ούτε στα ευρωπαϊκά κράτη λειτούργησε η απελευθέρωση των φαρμακείων

«Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία κλπ. οι φαρμακοποιοί έχουν το 100% των φαρμακείων τους», υποστήριξε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στο skai fm και στο real fm ο κ. Λουράντος, ένα εξαιρετικά μάχιμο στέλεχος του κλάδου, που εδώ και χρόνια έχει δώσει πολλές μάχες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων υφίσταται κατά τον ίδιο, μόνο σε ανατολικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου υπάρχει ανεπαρκής πρόσβαση των πολιτών και τα φαρμακεία είναι λίγα. Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε μάλιστα και στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου νομοθετήθηκε η λειτουργία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς. Όμως, αυξήθηκε τόσο πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ως αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών εταιρειών φαρμακείων που ιδρύθηκαν, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει και πάλι το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και να ορίσει υποχρεωτικά το 51% της εταιρείας φαρμακείου να ανήκει σε φαρμακοποιό.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις παλαιότερες έντονες αντιδράσεις του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, διευκρίνισε: «Δεν είπα ποτέ ότι τα φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εναντίον της κυβέρνησης, εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης».

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος

Διαβάστε ακόμη:

Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των φαρμακοποιών για το 2018



Ξανθός: Ποια απελευθέρωση των φαρμακοποιών; Μόνο 4 άδειες από 32 αιτήσεις

Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες