ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ: Λεκτικός πόλεμος φαρμακοποιών κατά του Κ. Χατζηδάκη για την απελευθέρωση

Σκληρή απάντηση στον κ. Κωστή Χατζηδάκη για τα ΜΗΣΥΦΑ, δίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου και ΓΓ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σεραφείμ Ζήκας, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένο το πείραμα της απελευθέρωσης των εν λόγω σκευασμάτων το οποίο είχε προτείνει μάλιστα ο ίδιος ο πρώην υπουργός της Ν.Δ.

ΜΥΣΥΦΑ: Λεκτικός πόλεμος φαρμακοποιών κατά του Κ. Χατζηδάκη για την απελευθέρωση

«Η προστασία δε της δημόσιας υγείας και του Δημοσίου συμφέροντος, είναι μείζονος σημασίας και υποχρέωση της Αντιπολίτευσης, αλλά όπως φαίνεται είναι λέξεις άγνωστες στους κύκλους που κατευθύνουν τις σκέψεις - αποφάσεις σας», τονίζει με νόημα ο κ. Ζήκας.

Να θυμίσουμε, ότι ο πρώην υπουργός της Ν. Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ πριν μερικούς μήνες είχε παραδεχθεί ότι ήταν δική του σκέψη να απελευθερωθεί η αγορά των Μη Υποχρεωτικός Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και να μπουν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «από το καλοκαίρι του 2015, εγώ ήμουν ο εισηγητής, είχαμε αποφασίσει τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. να πάνε στα σούπερ μάρκετ όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Από κει και πέρα η κυβέρνηση παίζει ένα κρυφτούλι! Έβγαλε μια υπουργική απόφαση, η οποία περιορίζει το εύρος, ήρθε μια αλλαγή στις συσκευασίες και γενικά έχει μπερδευτεί το πράμα και δε μπορεί να πάρει το μέτρο σάρκα και οστά».

Η απάντηση του κ. Ζήκα αναλυτικά, έχει ως εξής:

«Κατ´ αρχάς κ. Χατζηδάκη, ονομάζονται Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) και όχι Μη Συνταγογραφούμενα, επομένως δύνανται και να Συνταγογραφούνται χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης από την Κοινωνική Ασφάλιση

Επομένως, είναι φάρμακα με θεραπευτικές ενδείξεις, με αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες και ματαιοπονείτε στην προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.

Κύριε Χατζηδάκη, ναι μεν το καλοκαίρι του 2015 στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου ήσασταν εισηγητής από την πλευρά της μείζονος Αντιπολίτευσης για την πώληση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ και εκτός Φαρμακείων, ήσασταν όμως και εισηγητής από τις αρχές του 2014 στην Κοινωνία αλλά και στο Κοινοβούλιο ως Υπουργός Ανάπτυξης της συγκυβέρνησης Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ, για την απελευθέρωση των τιμών καθώς και την πώληση αυτών και σε αλλά κανάλια με το πρόσχημα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της εξ' αυτού μείωσης των τιμών τους.

Κύριε Χατζηδάκη, σκοπίμως και προς απόκρυψη των ευθυνών σας, δεν κάνετε κανένα σχόλιο και καμία αναφορά για τον διπλασιασμό των τιμών τους στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα της απελευθέρωσής τους.

Κύριε Χατζηδάκη, σας θυμίζω ότι στο γραφείο σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο του 2014 και στις εύλογες ανησυχίες της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ για τον διπλασιασμό των τιμών μετά την απελευθέρωσή τους, η απάντησή σας ήταν οτι θα το " δούμε ως πείραμα το οποίο αν αποτύχει μέσα σε τρεις μήνες θα το αποκαταστήσουμε ".Τι έχετε να πείτε σήμερα, μετά την αποτυχία του πειράματος που οδήγησε στον διπλασιασμό των τιμών τους;

Κύριε Χατζηδάκη, στην πρόσφατη συνέντευξή σας, χαρακτηρίσατε ως ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ την Υπουργική Απόφαση για τα ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ , την υποομάδα δηλαδή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ που θα δύναται να διατίθεται και από τα Super Market, με περιορισμό στον αριθμό τους, μείωση στην περιεκτικότητά τους ως προς την δραστική ουσία, αλλαγή στην συσκευασία τους αλλά και άλλους περιορισμούς, εξαιτίας των οποίων η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εκδοθείσα μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Φ προς τον κ. Υπουργό, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ("να λάβει σάρκα και οστά" , ήταν τα λόγια σας) .

Κύριε Χατζηδάκη, η εισήγηση του Ε.Ο.Φ προς τον κ. Υπουργό προέκυψε από ενδελεχή διερεύνηση των υφιστάμενων επιστημονικών δεδομένων καθώς επίσης και της κατάστασης προσβασιμότητας σε όλη την Επικράτεια, η οποία απέχει πολύ από την ισχύουσα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης τις οποίες επικαλείστε.

Κύριε Χατζηδάκη, η εισήγηση του Ε.Ο.Φ προς τον κ. Υπουργό, έγινε με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας καθώς και του Δημοσίου συμφέροντος, λέξεις άγνωστες στους κύκλους που κατευθύνουν τις σκέψεις - αποφάσεις σας.

Τέλος, η θεσμική προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου Συμφέροντος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, είναι υπόθεση που αφορά και στην Αντιπολίτευση η οποία έχει Καθήκον και Υποχρέωση να απομονώνει τέτοιες ή παρόμοιες φωνές ως ΑΚΡΑΙΕΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕ».

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα ΓΕΔΙΦΑ - Ενστάσεις από τους φαρμακοποιούς



ΜΗΣΥΦΑ: Μεταβολή τιμών σε 50 κωδικούς - Αλήθεια τι απέγιναν οι δικλείδες ασφαλείας του υπ. Υγείας;

ΕΟΦ: Νέα διαδικασία έγκρισης ΓΕΔΙΦΑ εντός 60 ημερών