ΦΑΡΜΑΚO

Η Italfarmaco στηρίζει την ελληνική αγορά - Θεραπείες με νέες ενδείξεις, προσλήψεις & έρευνα

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά έχει δώσει εδώ και χρόνια η Ιταλική φαρμακευτική εταιρεία Italfarmaco μέσω της θυγατρικής της ITF Hellas Α.Ε, η οποία παρά την ύφεση, εξακολουθεί να επενδύει και να αντιστέκεται, με αποτέλεσμα να βλέπει το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και τον τζίρο της να αυξάνονται σημαντικά.

Η Italfarmaco στηρίζει την ελληνική αγορά - Θεραπείες με νέες ενδείξεις, προσλήψεις & έρευνα

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Μία νέα μονάδα που ετοιμάζει στην Ευρώπη (η μητρική), μία σειρά κλινικών μελετών, 30 ερευνητικά έργα και θεραπείες με νέες ενεδίξεις, βρίσκονται στην ατζέντα της εταιρείας για το προσεχές διάστημα.

Η ITF Hellas Α.Ε - θυγατρική και μέλος του πολυεθνικού ομίλου ITALFARMACO - από την ίδρυση της, το 1998 έως και σήμερα, αναπτύσσει, εμπορεύεται και προωθεί πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, παραμένοντας αφοσιωμένη στο όραμα για φροντίδα και σεβασμό στη ζωή. Η ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα των προϊόντων της, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επικέντρωση της στην Υγεία της Γυναίκας, αλλά και τις ηθικές εταιρικές πρακτικές αποτελούν τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας της εταιρίας, τονίζει η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κ. Κ. Λεονταρίδη. Η ελληνική θυγατρική, η οποία αποτελεί μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΕ, πραγματοποίησε το 2016 τζίρο της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 40% του 2017. Επίσης, παρά την παρατεταμένη ύφεση, η εταιρρία μεγάλωσε και το προσωπικό της από 48 σε 60 άτομα.

Η διαρκής έρευνα, καινοτομία και οι σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό portfolio για την ITALFARMACO που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων για τομείς όπως η Γυναικολογία-Μαιευτική, η Ενδοκρινολογία, η αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, η Νευρολογία και σχετικές παθήσεις, όπως επίσης και η αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων στον τομέα της Ψυχιατρικής

Η εταιρεία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα δυναμικά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά τα τελευταία χρόνια, Ήδη από το 2002 εισήγαγε στην αγορά νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο χώρο της Γυναικολογίας και της Νευρολογίας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με νέα σκευάσματα για την οστεοπόρωση, την αναιμία της κύησης, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Από το 2012 και μετά, παρά τις δυσκολίες στην ελληνική αγορά, πορεύτηκε δυναμικά με περισσότερα νέα προϊόντα στον τομέα της γυναικολογίας, ειδικότερα για την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τις πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και στον τομέα της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα την τελευταία τριετία, από το 2015 και μετά, εισήγαγε στην Ελληνική αγορά νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D, του ουρογεννητικού συνδρόμου, αλλά και ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS).

Ο όμιλος Italfarmaco

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1938. H Italfarmaco, ένας από τους κορυφαίους Ιταλικούς Φαρμακευτικούς Ομίλους, δραστηριοποιείται τόσο στην φαρμακευτική όσο και στη χημική βιομηχανία, ειδικότερα στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και δραστικών πρώτων υλών για φάρμακα. Ο Όμιλος Italfarmaco εμπορεύεται σήμερα φαρμακευτικά προϊόντα σε περισσότερες από 40 χώρες διεθνώς, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ελβετία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία, Η.Π.Α,, Χιλή, Περού, Μαρόκο, Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Γεωργία ΗΠΑ, Σκανδιναβικές χώρες και αλλού. Συνολικά, ο Όμιλος απασχολεί προσωπικό άνω των 2.400 ατόμων και ο συνολικός κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ (2016).

ο Όμιλος Italfarmaco έχει συνάψει πολυάριθμες συνεργασίες με εταιρείες όπως η Bayer, Chugai, Aventis, Eli-Lilly, Janssen-Cilag, Novartis, Sanofi-Synthelabo, Schering AG, Pfizer και Yamanouchi, αποτελεί δε ιδανικό συνεργάτη για νέες συνεργασίες και κοινοπραξίες, ειδικά στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, όπου έχει σημαντική παρουσία και ανταγωνιστική δύναμη.

Το πρώτο μόριο από τα Ερευνητικά Εργαστήρια

Ο Όμιλος Italfamaco αποτελεί μία από τις Ιταλικές φαρμακευτικές εταιρείες που διακρίνεται για τη δραστηριότητά της στον τομέα της Έρευνας, αλλά και για τα Ερευνητικά της εργαστήρια, όπου τρέχουν ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων φαρμακευτικών μορφών. Το πρώτο μόριο που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ερευνών της εταιρείας ήταν ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1984.

Η Italfarmaco διαθέτει σύγχρονα, υψηλής τεχνολογίας εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου παράγει τα προϊόντα της με τα υψηλότερα στάνταρ ποιότητας.

Προϊόντα υπό έρευνα και ανάπτυξη

Ο Όμιλος Italfarmaco έχει τώρα σημαντικά προγράμματα νέων φαρμάκων υπό έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς όπως η ογκολογία, η μυϊκή και νευρική εκφύλιση, η υποστηρικτική θεραπεία ογκολογικών ασθενειών. Εκτός από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η Italfarmaco και το Ερευνητικό της Τμήμα ειδικότερα, επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη νέων ενδείξεων και νέων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων, τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι τομείς της έρευνας όπου η εταιρεία είναι επικεντρωμένη αφορούν καρδιαγγειακές αλλά και ανοσολογικές ή ογκολογικές παθήσεις. Στον καρδιαγγειακό τομέα, οι δραστηριότητές της έρευνας σχετίζονται με την ανάπτυξη ολιγοπεπτιδίων, αποτελεσματικών έναντι φθορών της στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας, η οποία επάγεται από ισχαιμία και επαναιμάτωση. Στον τομέα αυτό, η εταιρεία συνεχώς εμπλέκεται στον τομέα της υπέρτασης, στην πρόληψη και θεραπεία αγγειακών βλαβών που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, αλλά και στα θρομβωτικά επεισόδια. Στον τομέα της ανοσολογίας και ογκολογίας η εταιρία αναπτύσσει νέους, εκλεκτικούς αναστολείς της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης, που είναι δραστικοί από του στόματος, για τη θεραπεία οξέων αλλά και χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

30 σημαντικά ερευνητικά έργα

Οι τομείς της έρευνας όπου η εταιρεία είναι επικεντρωμένη αφορούν καρδιαγγειακές αλλά και ανοσολογικές ή ογκολογικές παθήσεις, επίσης τρέχουν περισσότερα από 30 ερευνητικά έργα σε τομείς όπως το αναπνευστικό, η γυναικολογία, η δερματολογία και ο μεταβολισμός των οστών. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης νέα, βραδείας αποδέσμευσης συστήματα παρεντερικής χορήγησης φαρμάκων με πιθανές εφαρμογές σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς, ιδιαίτερα στην ογκολογία.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν επίσης για την εταιρεία ήταν το σύμπλεγμα πρωτεΐνης σιδήρου, ο πρωτεινοηλεκτρικός σίδηρος, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Italfarmaco και είναι σήμερα σε κυκλοφορία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας δε ηγετική θέση στην αγορά.

Κοινωνική Ευθύνη

Στην Italfarmaco εκτός από τα αποτελέσματα, εξίσου σημαντική είναι η ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής προσφοράς, επισημαίνει η κυρία Λεονταρίδη και προσθέτει:

«Στην Ισπανία, η εταιρεία εφαρμόζει ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα. Η εφαρμογή του σύμφωνου αυτού αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης της εταιρείας για το περιβάλλον ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανές επιπτώσεις από τις παραγωγικές λειτουργίες της εταιρείας. Επίσης έκανε σημαντικές βελτιώσεις στα εργοστάσια της στην Ισπανία για καθαρότερες τεχνολογίες, μείωση αποβλήτων και σημαντική εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον συμμετέχει στο πρόγραμμα SIGRE για την ανακύκλωση φαρμάκων και συσκευασιών φαρμακευτικών προϊόντων.

Αντίστοιχα στην ITF Hellas Α.Ε. αναπτύσσονται ανάλογες δράσεις με την συμμετοχή της από το 2005 στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για την ανακύκλωση συσκευασιών φαρμακευτικών προϊόντων.