ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Ξεφεύγουμε από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος στο φάρμακο

Ανάθεμα στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, έριξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Ξανθός: Ξεφεύγουμε από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος στο φάρμακο

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν μέτρα για να ελέγξουν τη συνολική δαπάνη, αλλά επειδή οι δανειστές επέβαλαν ένα "κλειστό" προϋπολογισμό του οποίου τα όρια συνεχώς μειώνονταν προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε πολλαπλές στρεβλώσεις, ενώ το σημαντικότερο αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι «εκατομμύρια ανασφάλιστοι έμειναν χωρίς φάρμακο».

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία "θριαμβολογεί" η αντιπολίτευση ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και "παθητικής" ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίζαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση τα μέτρα οριζόντιων περικοπών των δαπανών Υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου» επισήμανε εμφατικά ο κ. Ξανθός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφορικά με τις γενεσιουργούς αιτίες του σκανδάλου Novartis, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι αφορούν «την τιμολόγηση φαρμάκων χωρίς διαφάνεια, την έγκριση αποζημίωσής τους χωρίς αξιολόγηση, την αποζημίωσή τους με βάση την τιμή αναφοράς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την συνταγογράφησή τους χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα και την συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, γιατρούς, εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μέσα ενημέρωσης χωρίς έλεγχο και δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων».

Προσέθεσε ακόμη, ότι και μετά το 2010 «παρά τις περικοπές και την απαγόρευση αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις υπήρξαν "επιλεκτικές" και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης, όπως επίσης υπήρξε "δυσμενής" μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη Novartis (καθυστέρηση εισόδου στη θετική λίστα), τα οποία ήταν όχι μόνο θεραπευτικά ισοδύναμα αλλά και πολύ φθηνότερα».

Να θυμίσουμε, ότι ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην πρόσφατη Πρωτοχρονιάτικη πίτα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μίλησε για τους κλειστούς προϋπολογισμούς που σχεδιάζει το υπουργείο ανά θεραπευτική κατηγορία. Η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας είναι υπόθεση που ενώνει, συνδιαμορφώνει πλαίσιο συναινέσεων, πλαίσιο συγκλίσεων, επεσήμανε και πρόσθεσε ακόμη:

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι οι διορθωτικές κινήσεις να ξεκινήσουν πριν ακόμα από την επίσημη έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στην ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη και στα δυσθεώρητα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, έργο το οποίο θα αποτελέσει τομή για την κατανομή της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του clawback, γι’ αυτό άλλωστε πρόκειται για μέτρο το οποίο έχει προτείνει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα λειτουργήσουν σε συνάφεια και με τον μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA), καθώς και την ένταξη περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, δεν έχουν όμως ακόμη αποδώσει στον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Να ξαναδούμε συνολικά το τοπίο στο φάρμακο - Μονόδρομος η Προανακριτική

Η κρίση συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της: 4 στους 10 Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα

Παπαταξιάρχης: Είμαστε μέρος της λύσης αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε πείσει...

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία