ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι επηρεάζει τα όνειρά μας

Όταν κοιμόμαστε,τα εξωτερικά ερεθίσματα γίνονται κομμάτι των ονείρων μας. Ο εγκέφαλός μας έχειτη δυνατότητα τα ενσωματώνει τις «παρεμβολές» στα όνειρα προκειμένου ναπαραμείνει στην κατάσταση του ύπνου.

Τι επηρεάζει τα όνειρά μας

Όταν κοιμόμαστε,τα εξωτερικά ερεθίσματα γίνονται κομμάτι των ονείρων μας. Ο εγκέφαλός μας έχειτη δυνατότητα τα ενσωματώνει τις «παρεμβολές» στα όνειρα προκειμένου ναπαραμείνει στην κατάσταση του ύπνου.

Αυτό σημαίνει ότιείναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός ονείρου. Ποιοι είναιόμως αυτοί;

1. Ήχοι

Σας έχει τύχειποτέ να ονειρευτείτε ότι χτυπά το ξυπνητήρι; Μπορεί στο όνειρο ο ήχος ναπροέρχεται από ένα συναγερμό, όμως αυτό δείχνει πως οι ήχοι που ακούμε στηνπραγματικότητα μπορεί να ενσωματωθούν σε ένα όνειρο και να επηρεάσουν τηνιστορία που εξελίσσεται την ώρα που κοιμόμαστε.

2. Μυρωδιές

Στο πλαίσιομελέτης, Γερμανοί ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των εξωτερικών οσμών σταόνειρα. Επέλεξαν είτε μια «θετική» μυρωδιά (τριαντάφυλλα) είτε μια «αρνητική»μυρωδιά (χαλασμένα αυγά) την ώρα που οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στο στάδιο REM, στο οποίο εμφανίζονται τα όνειρα. Τα τριαντάφυλλαεπηρέασαν θετικά τα όνειρα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ τα αυγάόχι.

Οι επιστήμονεςεξηγούν ότι αν μυρίσουμε λουλούδια ή άρωμα όταν είμαστε ξύπνιοι, αυτό πιθανόταταθα μας προκαλέσει θετικά συναισθήματα. Έτσι, και το όνειρο που θα δούμε την ώραπου κοιμόμαστε ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Υπάρχει παράλληλα και βιολογικήεξήγηση αυτού του φαινομένου, καθώς το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου πουρυθμίζει την όσφρηση ελέγχει επίσης και το συναίσθημα.

3. Στάση σώματος

Πρόσφατη μελέτηπου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι τα άτομα που κοιμούνται μπρούμυταβλέπουν συχνότερα ερωτικά όνειρα ή όνειρα στα οποία κάποιος τους καταδιώκει.

Η εξήγηση είναιότι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με τοκρεβάτι και επομένως υπάρχει επακόλουθη διέγερση. Παράλληλα, εμποδίζεται ηαναπνοή.

Άλλο ένα παράδοξοεύρημα είναι ότι θυμόμαστε καλύτερα τα όνειρα που είδαμε όταν παραμένουμε στηνίδια θέση αφού ξυπνήσουμε.

4. Ψυχολογική κατάσταση

Όπως είναιφυσικό, η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει τα όνειρά μας. Η κατάθλιψη, γιαπαράδειγμα, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στα χρώματα που βλέπουμε στα όνειρά μας.Τα όνειρα σε άσπρο και μαύρο ή αποχρώσεις του γκρι μπορεί να αποτελούν ένδειξηκατάθλιψης.

Εκτός από ταχρώματα, η ψυχολογία μας επηρεάζει και τα καιρικά φαινόμενα στα όνειρά μας. Το άγχοςφέρνει ανεμοστρόβιλους, ενώ η ψυχική ηρεμία φέρνει ηλιόλουστες μέρες.

5. Στερήσεις

Όταν βρισκόμαστεσε δίαιτα, πολλές φορές βλέπουμε στον ύπνο μας λαχταριστά φαγητά και γλυκά. Όταναπέχουμε από κάτι –είτε είναι φαγητό είτε το τσιγάρο ή οτιδήποτε άλλο– τότεσίγουρα θα το δούμε στον ύπνο μας. Τα άτομα που κόβουν το τσιγάρο μπορεί ναβλέπουν στον ύπνο τους ότι καπνίζουν ακόμη και 30 χρόνια μετά.

6. Φάρμακα και βιταμίνες

Τα φάρμακα πουπαίρνουμε επηρεάζουν τα όνειρά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καθώςεπεμβαίνουν στο στάδιο REMτου ύπνου.

Τα επιθέματανικοτίνης, για παράδειγμα, συχνά οδηγούν σε έντονα και αληθοφανή όνειρα. Ακόμη,τα φάρμακα επηρεάζουν την ικανότητά μας να θυμόμαστε τα όνειρα που έχουμε δει.