ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδεια διαμονής για όσους φροντίζουν άτομα με αναπηρία 80%

Άδεια διαμονής για εργασία χορηγείται σε πολίτες τρίτωνχωρών που μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ως συνοδοί ατόμου με τετραπληγία,παραπληγία, νοητική στέρηση ή αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, γιατουλάχιστον ένα χρόνο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης.

Άδεια διαμονής για όσους φροντίζουν άτομα με αναπηρία 80%

Άδεια διαμονής για εργασία χορηγείται σε πολίτες τρίτωνχωρών που μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ως συνοδοί ατόμου με τετραπληγία,παραπληγία, νοητική στέρηση ή αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, γιατουλάχιστον ένα χρόνο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης.

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύθηκε (αρ.πρωτ:οικ.43574/2013) και ανάμεσα στα άλλα, ορίζει ότι η άδεια διαμονής χορηγείται εφόσον:

α) Το πρόσωπο στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες του πολίτητρίτης χώρας είναι αποδεδειγμένα άτομο με τετραπληγία, παραπληγία, νοητικήστέρηση ή αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον ογδόντα (80%) τοις εκατό.

β) Το άτομο με αναπηρία, οι οικείοι του ή ο δικαστικόςσυμπαραστάτης του αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνάψουν σύμβαση εργασίας μετον πολίτη τρίτης χώρας, τηρουμένων των όρων της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του πολίτη τρίτης χώρας λόγοιδημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο πολίτης τρίτης χώρας οφείλει, να υποβάλει αίτηση, στηναρμόδια υπηρεσία, για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία, προσκομίζονταςτα παρακάτω δικαιολογητικά:

• Έντυπο αίτησης

• Τρεις (3) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες σε φυσική μορφή,οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπωςκάθε φορά ισχύουν

• Ακριβές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφουαναγνωρισμένου από την χώρα μας εν ισχύ.

• Αντίγραφο απόφασης πιστοποίησης αναπηρίας από το ΚέντροΠιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ιατρική γνωμάτευση ότι τοάτομο χρήζει βοηθείας και συμπαραστάσεως ετέρου προσώπου ή αντίγραφο απόφασηςχορήγησης εξωΪδρυματικού επιδόματος παραπληγίας ή τετραπληγίας.

• Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του Έλληνα, ή των οικείωντου, ότι ο πολίτης τρίτης χώρας παρέχει υπηρεσίες, ως συνοδός του, επί ένατουλάχιστον έτος πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και δεν απασχολείάλλο πρόσωπο τρίτης χώρας ως συνοδό.

• Σύμβαση εργασίας από την οποία θα προκύπτει ότι ο πολίτηςτρίτης χώρας αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Ηισχύς της σύμβασης τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της χορήγησης βεβαίωσηςτύπου Α’

• Πιστοποιητικό υγείας που βεβαιώνει ότι ο υπήκοος τρίτηςχώρας δεν πάσχει από νόσημα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

• Παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1του άρθρου 92 του ν.3386/05.

Για την ανανέωση της άδειας διαμονής ο ενδιαφερόμενος,οφείλει, δύο μήνες πριν τη λήξη της, να υποβάλλει αίτηση, προσκομίζοντας τακατά περίπτωση δικαιολογητικά, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας διαμονής πουεπιθυμεί.

1. Η ισχύς της άδειας διαμονής είναι ετήσια και η εκάστοτεανανέωσή της διετής. Δεν επιτρέπεται μεταβολή εργοδότη κατά τη διάρκεια ισχύοςτης αρχικής άδειας διαμονής.

2. Ο εργοδότης δύναται να υποβάλλει αίτηση για ένα μόνοπρόσωπο, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας.

3.Ο εργοδότης που εντάσσεται στο ρυθμιστικό πεδίο τηςπαρούσας, δεν διώκεται ούτε επιβάλλονται σ’ αυτόν οι προβλεπόμενες από τιςδιατάξεις του άρθρου 86 παρ. 3, 4 του ν.3386/2005, όπως ισχύει, κυρώσεις.

4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που εντάσσονται στο ρυθμιστικόπεδίο της παρούσας απαλλάσσονται από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 6 τουάρθρου 86 του ν. 3386/2005 κυρώσεις.