ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ζήλεια στα όνειρα φέρνει πραγματικούς καυγάδες!

Εάν δε μπορείτενα συγκρατήσετε το θυμό σας προς το σύντροφο μπορεί να φταίνε τα όνειρα πουείδατε, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η ζήλεια στα όνειρα φέρνει πραγματικούς καυγάδες!

Εάν δε μπορείτενα συγκρατήσετε το θυμό σας προς το σύντροφο μπορεί να φταίνε τα όνειρα πουείδατε, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Νέα μελέτη από Βρετανούςκαι Αμερικανούς ερευνητές δείχνει ότι το περιεχόμενο των ονείρων μας επιδράστην πραγματική ζωή και τις σχέσεις μας, καλλιεργώντας ανησυχίες καιαμφιβολίες.

Η θεωρία ότι ταόνειρα επηρεάζουν τη ζωή μας έχει μελετηθεί εκτενώς. Η πρόσφατη ερευνητικήεργασία μελετά συγκεκριμένα αν οι υποσυνείδητες σκέψεις μας επηρεάζουν τησυμπεριφορά μας την επόμενη ημέρα.

Είναι η πρώτηφορά που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι το είδος του ονείρου που βλέπουμεπροβλέπει τη συμπεριφορά μας σε μια ερωτική σχέση.

Τα αποτελέσματαδίνουν μια πιο σαφή εικόνα για το νόημα και τη σημασία των ονείρων στην πορεία τηςσχέσης και ειδικότερα στην οικειότητα και τις διαφωνίες.

Οι ερευνητέςζήτησαν από 61 άνδρες και γυναίκες να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τα όνειραπου είχαν δει. Όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σταθερή σχέση και κατέγραφαν ταόνειρα μόλις ξυπνούσαν. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και έδωσανπληροφορίες για την καθημερινότητά τους ενώ απάντησαν και πόσο χρόνο περνούν μετο σύντροφό τους και πόσο μαλώνουν.

Συνολικά, ηερευνητική ομάδα ανέλυσε 842 όνειρα και το 87% των συμμετεχόντων είχε δει στονύπνο του το σύντροφό του τουλάχιστον μία φορά.

Όταν στο όνειροκάποιος είχε αισθανθεί ζήλεια για το σύντροφό του, το αποτέλεσμα ήτανπερισσότεροι καυγάδες, διαφωνίες και προβλήματα στη σχέση την επόμενη μέρα. Επίσης,τα όνειρα που αφορούσαν σε ένα ερωτικό καυγαδάκι προέβλεψαν σημαντικότεραπροβλήματα κατά τις επόμενες μέρες. Τέλος, όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν στονύπνο τους ότι απατούν, τις επόμενες μέρες ήταν πιο ψυχροί απέναντι στο σύντροφότους.

Η νέα μελέτηδημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Social, Psychological and PersonalityScience και υποδεικνύει ότι το περιεχόμενο και τα συναισθήματα των ονείρωνείναι ενεργά όταν ξυπνάμε κι έτσι μπορεί να επηρεάσουν κάθε πτυχή της συμπεριφοράςμας.