ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη: Γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη

O Ρούντολφ, ο πασίγνωστος τάρανδος με την κόκκινη μύτη, φαίνεται πως δεν είναι ένας χριστουγεννιάτικος μύθος. Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη λαμπερή του μύτη.

Μελέτη: Γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη

O Ρούντολφ, ο πασίγνωστος τάρανδος με την κόκκινη μύτη,φαίνεται πως δεν είναι ένας χριστουγεννιάτικος μύθος. Οι επιστήμονεςαποκαλύπτουν το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη λαμπερή του μύτη.


Μια ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία και τη Νορβηγίαδιαπίστωσε ότι η μύτη του τάρανδου χαρακτηρίζεται από πυκνά τριχοειδή αγγεία.Οι ειδικές κάμερες θερμογραφικής απεικόνισης που χρησιμοποίησαν έδειξαν ότι ημύτη φαίνεται πράγματι πιο κόκκινη (φωτογραφία), καθώς υπάρχει συνεχής και αυξημένη ροήαίματος στην περιοχή.


Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης δηλώνουν πως αυτό τοπολύπλοκο σύστημα είναι κατά 25% πιο πυκνό από αυτό της ανθρώπινης μύτης καιβοηθά ώστε η μύτη του τάρανδου να μην παγώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες.


Η μύτη είναι λοιπόν κόκκινη γιατί ο τάρανδος «είναιανατομικά και φυσιολογικά προσαρμοσμένος ώστε να μπορεί να εκπληρώνει ταπτητικά του καθήκοντα ως βοηθός του Άγιου Βασίλη», αναφέρει η μελέτη.


Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο πρωτότυπο εορταστικό τεύχοςτου British Medical Journal,το οποίο φιλοξενεί μεταξύ άλλων τον Τζέιμς Μποντ, το Γκόλουμ και τον Σέρλοκ Χολμς.


Στις ευχαριστίες τους, οι ερευνητές δενπαρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον Άγιο Βασίλη για την «ένθερμη υποστήριξή του».