ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Σοβαρόπρόβλημα υπογεννητικότητας, αντιμετωπίζει η χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με ταόλα τα επιστημονικά δεδομένα, εντείνεται από το 2010 και μέχρι το 2040 θα είναιμη αναστρέψιμο
Eurostat: σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Σοβαρόπρόβλημα υπογεννητικότητας, αντιμετωπίζει η χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με ταόλα τα επιστημονικά δεδομένα, εντείνεται από το 2010 και μέχρι το 2040 θα είναιμη αναστρέψιμο.

Τοπρόβλημα αυτό, εάν το συνυπολογίσει κανείς στο ήδη σοβαρότατο οικονομικό ζήτημαπου αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί τσουνάμι κοινωνικήςέκρηξης από το οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγεις.

Στην Ελλάδα ο συντελεστής γονιμότητας παρουσίαζε ανοδικήτάση από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009. Από το 2010 και μετά άρχισε νακαταρρέει.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας αναμένεται νακαταστεί μη αναστρέψιμο το 2040.

Αξίζεινα σημειωθεί, ότι το 2012 η Ελλάδα είδε περισσότερους θανάτους από ότιγεννήσεις, αφού ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 με 100.400 γεννήσειςκαι 116.700 θανάτους. Παράλληλα, έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες 44.000κάτοικοι.
Το καμπανάκι- για να μην πούμε την …θορυβώδη καμπάνα κρούει η Eurostat, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός, ότι ηυπογεννητικότητα, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των οικονομικώνπροβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο ναδίρ τοβιοτικό επίπεδο των ελλήνων.

Ηπρόβλεψη της Eurostat, σύμφωνα με την οποία το 2050 το 32,1% του ελληνικούπληθυσμού θα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, από 16,6% που ήταν το 2000,ακούγεται τρομακτική.

Μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να εξελίσσεται στη... γηραιότερη του πλανήτη
, τονίζειχαρακτηριστικά η Eurostat, ωστόσο ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 2,2 τοιςχιλίοις το 2012, τη στιγμή που στην Ελλάδα καταγράφεται δραματική μείωση τηςτάξης του 5,5 τοις χιλίοις.

Τηνίδια ώρα ωστόσο, ο πληθυσμός στις οικονομικά εύρωστες χώρες αυξήθηκε.

Ειδικότερα,στο Λουξεμβούργο κατά 23 τοις χιλίοις, στη Σουηδία 7,7 και στη Μ. Βρετανία 6,2.Αντίθετα, τα Βαλκάνια και ο Νότος υποφέρουν: Στη Βουλγαρία η μείωση φτάνει στο5,8, στην Ελλάδα στο 5,5 και στην Πορτογαλία στο 5,2.
Σε άλλη έρευνα που έγινε στην Ισπανία, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός τωνκατοίκων της θα έχει μειωθεί κατά 5 εκατ. στα επόμενα 40 χρόνια, με μείωση κατά24% των γεννήσεων και αθρόα μετανάστευση προς άλλες χώρες για εύρεση εργασίας.Το 2021 προβλέπεται να υπάρχουν έξι συνταξιούχοι ή μαθητές για κάθε εργαζόμενο.

Ενώ,λοιπόν, ο πληθυσμός στην Ε.Ε. ξεπερνάει πλέον τα 505 εκατ., με περισσότεροςγεννήσεις από θανάτους, στην Ελλάδα των 11,6 εκατ. συμβαίνει το ακριβώςαντίθετο: Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012, με 100.400 γεννήσεις και116.700 θανάτους. Παράλληλα, έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες 44.000κάτοικοι.

Οι φτωχές οικογένειες διστάζουν να φέρουν στον κόσμο έναπαιδί, με την Ελλάδα να έχει τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας στηνΕ.Ε. και να είναι παγκοσμίως στην 199η θέση επί 220 χωρών.

Επίσης, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ότι το νέο αίμα και ειδικότερα το άριστο και εξειδικευμένο επιστημονικόδυναμικό της, φεύγει προς το εξωτερικό, αανζητώντας όχι μόνο δουλειά, αλλά καικαλλίτερες συνθήκες διαβίωσης,
Από το 2008 έως το 2011, εξάλλου, οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%,καταγράφοντας πτώση - ρεκόρ για την ευρωζώνη! Σύμφωνα με τους επιστήμονες,σημαντικό ρόλο παίζουν η δυσκολία στην κύηση που αντιμετωπίζουν οι μέλλουσεςμητέρες με το αυξανόμενο άγχος στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, η αύξηση τωναμβλώσεων, η πλημμελής παρακολούθηση της εγκύου και η διαρκώς μειούμενηδυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για ζευγάρια με προβλήματα
υπογονιμότητας.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με το προσδόκιμο ζωής, που παρουσιάζεισταθεροποιητικές τάσεις στα 79 χρόνια, η δημογραφική γήρανση αποτελεί μιακοινωνική βόμβα για την Ελλάδα, που θα την απειλεί τις επόμενες δεκαετίες.

Σ’ αυτές τις διαπιστώσεις φαίνεται να συμφωνεί και το γερμανικό ινστιτούτο MaxPlanck , με έρευνα που δημοσιεύθηκε για τη δεκαετία 2001-2011:

- Ο ρυθμός γεννήσεων στα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειωνότανταχύτερα όποτε οι δείκτες της ανεργίας παρουσίαζαν αύξηση. Στα δυο πρώτα χρόνιατης κρίσης υπήρξε επιβράδυνση στον ρυθμό γεννήσεων.
- Οι νέοι κάτω των 25 ετών αποφεύγουν να τεκνοποιήσουν όταν βρίσκονταιαντιμέτωποι με αυξανόμενη ανεργία.

Μιαάλλη διάσταση στο πρόβλημα δίνεται από τη σύνδεση μεταξύ επιπέδου ανεργίας καιεπιπέδου διαβίωσης των ηλικιωμένων. Από έρευνα του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι, όσοπαραμένει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία, που σπάει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα, τόσομειώνονται οι εισφορές για την καταβολή αξιοπρεπών συντάξεων.
Όπως επισημαίνεται, «τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν προσδόκιμο ζωής πουαγγίζει τα 100 χρόνια, γι’ αυτό θα πρέπει να εργάζονται και να πληρώνουνσυνταξιοδοτικές εισφορές μέχρι τουλάχιστον τα 70 τους!», με τη συνταξιοδότησηνα γίνεται όλο και ακριβότερη για τα κράτη.