ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέκα παράδοξες αιτίες που μας χαλάνε τον ύπνο

Γνωρίζουμε πολύκαλά ότι δεν πρέπει να πίνουμε καφέ και να τρώμε ζάχαρη το βράδυ αν θέλουμε νακοιμηθούμε ήρεμα.

Δέκα παράδοξες αιτίες που μας χαλάνε τον ύπνο

Γνωρίζουμε πολύκαλά ότι δεν πρέπει να πίνουμε καφέ και να τρώμε ζάχαρη το βράδυ αν θέλουμε νακοιμηθούμε ήρεμα.

Φαίνεται όμως πωςμερικές απλές συνήθειες μπορεί να διακόψουν τον ύπνο μας, χωρίς να μας περνάαπό το μυαλό ότι μας κάνουν κακό. Ποιες είναι αυτές;

1. Η δροσερήαναπνοή

Έρευνες δείχνουνότι το άρωμα της μέντας διεγείρει τον εγκέφαλο και μας κρατά σε εγρήγορση. Θα πρέπειλοιπόν να επιλέγουμε οδοντόκρεμες με πιο απαλό άρωμα και γεύση.

2. Το ασταθέςπρόγραμμα φαγητού

Μελέτες δείχνουνότι οι παρασπονδίες ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα μπορούν να επηρεάσουναρνητικά τον ύπνο μας. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να τρώμε αργά βραδινό, καλόείναι να το κάνουμε κάθε μέρα και όχι περιστασιακά.

3. Τα βιβλία

Πρόσφατη δημοσκόπησηέδειξε ότι οι δραστηριότητες που απαιτούν νοητική επεξεργασία καισυναισθηματική εμπλοκή μπορεί να οδηγήσουν στον κακό ύπνο. Έτσι, αν θέλουμε ναδιαβάσουμε κάτι στο κρεβάτι θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα πιο ελαφρύ ανάγνωσμα,όπως ένα περιοδικό.

4. Το κρύο νερό

Το κρύο νερό στοπρόσωπο βοηθά ώστε να κλείσουν οι πόροι, όμως παράλληλα ενεργοποιεί το σώμαώστε να παράγει ενέργεια και να παραμείνει σε εγρήγορση. Είναι καλύτερο ναπλένουμε το πρόσωπο με χλιαρό νερό το βράδυ και να προτιμούμε το κρύο νερό τοπρωί.

5. Η φόρτιση τωνσυσκευών

Ακόμη και τοπαραμικρό φως που εκπέμπουν οι συσκευές μπορεί να μας χαλάσει τον ύπνο. Οι ειδικοίυποστηρίζουν ότι ειδικότερα το μπλε φως επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι τουοργανισμού.

6. Η ζέστη και ηάνεση

Το πάπλωμα και ηαπαλή κουβέρτα είναι απαραίτητα «αξεσουάρ» για έναν καλό ύπνο, όμως ηυπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να διακόψει απότομα τον ύπνο μέσα στηνύχτα.

7. Τα λεμόνια

Το άρωμα τουλεμονιού και γενικότερα των εσπεριδοειδών πυροδοτεί την πνευματική εγρήγορσηκαι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

8. Τα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακαμπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, οδηγώντας είτε σε υπνηλία είτε σε αϋπνία. Πρέπεινα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ώστε να μας υποδείξει τις ώρες που πρέπει ναπαίρνουμε κάθε φάρμακο.

9. Η τηλεόραση

Περισσότερη τηλεόραση,λιγότερος ύπνος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμη καιλίγα λεπτά παρακολούθησης έως και δύο ώρες πριν τον ύπνο απορρυθμίζουν τοεσωτερικό ρολόι του οργανισμού.

10. Το τσιγάρο

Πολλοί πιστεύουνότι ένα τσιγάρο πριν τον ύπνο μάς βοηθά να χαλαρώσουμε. Ωστόσο, μελέτεςδείχνουν ότι η νικοτίνη είναι διεγερτική κι έτσι μας αποτρέπει να κοιμηθούμε.