ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα Χόμπιτ κερδίζουν πάντα στη μάχη!

Αν εξαιρέσουμε το ότι έτσι το ήθελε ο Τόλκιν, το γεγονός ότιτα Χόμπιτ νικούν πάντα έχει και… επιστημονική εξήγηση!

Γιατί τα Χόμπιτ κερδίζουν πάντα στη μάχη!

Αν εξαιρέσουμε το ότι έτσι το ήθελε ο Τόλκιν, το γεγονός ότιτα Χόμπιτ νικούν πάντα έχει και… επιστημονική εξήγηση!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «MedicalJournal of Australia», ο λόγος που το καλό πάντα νικά, είναι επειδή πολύ απλάτο κακό κρύβεται σε σκοτεινά μέρη, όπου υπάρχει σαφής έλλειψη ηλιακήςακτινοβολίας, άρα και βιταμίνης D.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πολύ σημαντική για τονοργανισμό μας, καθώς συμμετέχει στη διαδικασία πρόσληψης ασβεστίου και φωσφόρου.

Ωστόσο, όντα που ζουν σε σκοτεινές σπηλιές -όπως τα Όρκς καιτα Γκόλουμ- και χαρακτηρίζονται από έλλειψη της D, συσχετίζονται από τους επιστήμονες μεαδύναμο σκελετικό και μυϊκό σύστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές μελέτησαν το castτου Τόλκιν στην ταινία Χόμπιτ.

Οι χαρακτήρες χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τηνυπολογιζόμενη πρόσληψη βιταμίνης D (σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το τέσσερα,με βάση την αναφερθείσα διατροφή και την έκθεση στον ήλιο), η οποίασυσχετίστηκε στη συνέχεια με την ηθική τους και την τελική έκβαση τουμυθιστορήματος.

Για παράδειγμα, ο καλός τύπος του Μπίλμπο Μπάγκινς περιγράφεταιαπό τον συγγραφέα να απολαμβάνει το κάπνισμα στον ηλιόλουστο κήπο του,ακολουθώντας παράλληλα μια ποικίλη διατροφή, τρόπος ζωής που τον γεμίζει μεβιταμίνη D που φτάνει στην κλίμακα τέσσερα.

Αντίθετα, χαρακτήρες όπως το Γκόλουμ και τα Όρκς έχουνσημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες της βιταμίνης D (3,2 μονάδες, κατά μέσο όρο).