ΟΜΟΡΦΙΑ

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την προστασία από τον ήλιο;

Το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργό ρυθμό κι έτσι πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να… αντιμετωπίσουμε τον ήλιο.

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την προστασία από τον ήλιο;

Γνωρίζουμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για να συνθέσει ο οργανισμός μας την πολύτιμη βιταμίνη D, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε όμως για να προστατεύσουμε επαρκώς την επιδερμίδα μας;

Απαντήστε στις παρακάτω 6 ερωτήσεις για να δείτε πόσο καλά ενημερωμένοι είστε για την προστασία από τον ήλιο.

1. Η ομπρέλα είναι αρκετή για να μας προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σωστό

Λάθος

2. Μόνο το αντηλιακό μάς προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Σωστό

Λάθος

3. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες επιβάλλεται δείκτης προστασίας πάνω από 30 SPF.

Σωστό

Λάθος

4. Εάν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από τον ήλιο.

Σωστό

Λάθος

5. Οι σκούρες επιδερμίδες δε χρειάζονται πολύ αντηλιακό.

Σωστό

Λάθος

6. Μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής.

Σωστό

Λάθος

Απαντήσεις

1. Λάθος – Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας ακόμη κι όταν καθόμαστε στη σκιά. Οι ακτίνες που αντανακλούν τα αντικείμενα γύρω μας, η άμμος αλλά και η ίδια η ομπρέλα δεν εμποδίζουν τη βλαβερή ακτινοβολία UVA και UVB.

2. Λάθος – Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα φυτοχημικά που περιορίζουν τις βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία.

3. Λάθος – Ο δείκτης προστασίας 90 SPF δεν υποδεικνύει ότι το αντηλιακό προσφέρει τριπλάσια προστασία από ένα αντηλιακό με δείκτη 30. Ο δείκτης 30 μπλοκάρει το 97% της ακτινοβολίας UVB, ο δείκτης 50 μπλοκάρει το 98% της ακτινοβολίας UVB, ενώ ο δείκτης 100 μπλοκάρει το 99% της ακτινοβολίας UVB. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συχνή εφαρμογή, κατά προτίμηση ανά δύο ώρες.

4. Λάθος – Σίγουρα δε θα καούμε από τον ήλιο εάν καθόμαστε στο σαλόνι του σπιτιού μας, όμως αν το γραφείο μας βρίσκεται κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα και περνάμε πολλές ώρες στο αυτοκίνητο το αντηλιακό είναι απαραίτητο.

5. Λάθος – Η μελανίνη προστατεύει ως ένα βαθμό από τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι απόλυτα προστατευμένα. Ο κίνδυνος μελανώματος παραμένει υψηλός για τα πόδια ή κάτω από τα νύχια.

6. Σωστό – Χρειαζόμαστε τον ήλιο ώστε ο οργανισμός μας να παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία δεν είναι ποτέ ασφαλής. Μπορούμε να πάρουμε επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης από το γάλα, το ψωμί και τα δημητριακά.

Διαβάστε επίσης:

Η ακτινοβολία UVA1 γερνά ανεπανόρθωτα το δέρμα

Ο ήλιος προκαλεί ρυτίδες σε δύο μόλις ημέρες