ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα πιο συχνά “εγκλήματα” που κάνετε στην επιδερμίδα σας

Όπως όλοι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, έτσι και οι δερματολόγοι πιστεύουν ακράδαντα στην λατινική παροιμία “primum non nocere”, ή αλλιώς "κατ 'αρχήν, να μην βλάπτει". Αλλά, με τα καθημερινά “εγκλήματα” που κάνουμε όλοι πολλές
Τα πιο συχνά “εγκλήματα” που κάνετε στην επιδερμίδα σας

Όπως όλοι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, έτσι και οι δερματολόγοι πιστεύουν ακράδαντα στην λατινική παροιμία “primum non nocere”, ή αλλιώς "κατ 'αρχήν, να μην βλάπτει". Αλλά, με τα καθημερινά “εγκλήματα” που κάνουμε όλοι πολλές φορές και βλάπτουμε την επιδερμίδα μας, οι δερματολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Δείτε ποια είναι τα λάθη αυτά και προσπαθήστε να μην τα επαναλάβετε:

Σπάτε τα σπυράκια

Ένα σπυράκι φαίνεται στην επιφάνεια του δέρματος μόλις μερικές μέρες, αλλά ο ερεθισμός που προκαλεί και υπέρχρωση (κοκκινίλα) από το ξύσιμο μπορεί να παραμείνουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Δεν είναι απλώς πρόβλημα κατά την περίοδο της εφηβικής ακμής, αλλά μπορεί να προκαλέσει ουλές ανά πάσα στιγμή, είτε ξεκινά με κεράτωση τύπου pilaris, είτε με ένα τσίμπημα εντόμου. Μάλιστα, αν ξεκινήσετε το ξύσιμο σε ένα σημείο που το δέρμα είναι φυσιολογικό, μετά από λίγο θα γίνει πιο σκληρό και παχύ. Και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε “σπυράκι” με έντονη φαγούρα, που ονομάζεται επίσης ένα οζίδιο κνήφης.

Γλείφετε διαρκώς τα χείλια σας

Όταν υγραίνετε τα χείλη σας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Το νερό στο σάλιο σας εξατμίζεται, αφήνοντας τα χείλη μαραμένα και “σπασμένα”. Επίσης, το σάλιο μπορεί να περιέχει βακτήρια και ερεθιστικές ουσίες, ώστε υπάρχει πιθανότητα να καταλήξετε με ένα εξάνθημα γύρω από τα χείλη.

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό

Ο δείκτης προστασίας είναι μία μόνο παράμετρος προστασίας της επιδερμίδας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο συχνά βάζετε αντηλιακό στο δέρμα σας. Το αντηλιακό απορροφάται από την επιδερμίδα και μας προστατεύει, αλλά χρειάζεται τακτική επάλειψη για να το ανανεώνετε. Αν το κάνετε αυτό, τότε ένα προϊόν με δείκτη προστασία 30 είναι αρκετό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα κάθεστε πάρα πολλές ώρες κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.

Κάνετε υπερβολική απολέπιση, κυρίως στο πρόσωπο

Είναι κατανοητή η επιθυμία για ένα πιο υγιές δέρμα, απαλλαγμένο από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Αλλά η διαδικασία απολέπισης θέλει προσοχή, ειδικά στο πρόσωπο. Μην τρίβετε πολύ έντονα και βάζετε δύναμη όταν το κάνετε. Επίσης αν το επαναλαμβάνετε πολύ συχνά (πάνω από 2 φορές την εβδομάδα) τότε δεν αφήνετε χρόνο στον οργανισμό σας να δημιουργήσει σωστή επιδερμίδα.

Διαβάστε επίσης

Τι κάνετε λάθος και η επιδερμίδα σας γερνάει πρόωρα

Οι τροφές που σταματούν εγγυημένα τον χρόνο

Έξι λύσεις για τα σπυράκια σε κάθε ηλικία

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την προστασία από τον ήλιο;