Αποτρίχωση με λέιζερ: Πόσο ασφαλής είναι;

31/10/2013 09:30 Αποτρίχωση με λέιζερ: Πόσο ασφαλής είναι;
Η υπόσχεση της οριστικής απαλλαγής από την τριχοφυΐα καθιστά την αποτρίχωση με λέιζερ ιδιαίτερα δημοφιλή. Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι μια ασφαλής πρακτική, πρέπει να προσέχουμε κάτι πολύ σημαντικό: ποιος έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology, η αποτρίχωση με λέιζερ πρέπει να εφαρμόζεται από γιατρό. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 86% των μηνύσεων έπειτα από θεραπεία με λέιζερ αφορούσε σε άτομα χωρίς ιατρική άδεια.
 
«Τα απαιτούμενα προσόντα για την εφαρμογή της θεραπείας δεν είναι ίδια παντού», δηλώνει η δερματολόγος Ranella Hirsch, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Κοσμητικής Δερματολογίας και Αισθητικής Χειρουργικής.
 
Αυτό σημαίνει ότι το άτομο στο οποίο θα εμπιστευθούμε την υγεία της επιδερμίδας μας μπορεί να μην είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά τις πιθανές επιπτώσεις και επιπλοκές.
 
Επίσης, το υψηλό κόστος του εξοπλισμού για την αποτρίχωση με λέιζερ οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ των υποψήφιων πελατών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
 
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που παραμονεύουν; Η αποτρίχωση με λέιζερ «χτυπά» τη μελανίνη που υπάρχει στο θύλακα της τρίχας. Η μελανίνη όμως βρίσκεται και στο δέρμα γύρω από το θύλακα και μια λάθος κίνηση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα εγκαύματα και ουλές.
 
Μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει τον τύπο δέρματος κάθε ατόμου και να κρίνει εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί η θεραπεία με λέιζερ.