ΟΜΟΡΦΙΑ

Τελετουργικά ομορφιάς που κρύβουν κινδύνους

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, όλο και περισσότερες γυναίκες σπεύδουν στα κέντρα αισθητικής προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σεζόν του μαγιώ και των αποκαλυπτικών ρούχων.

Τελετουργικά ομορφιάς που κρύβουν κινδύνους

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, όλο και περισσότερες γυναίκες σπεύδουν στα κέντρα αισθητικής προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σεζόν του μαγιώ και των αποκαλυπτικών ρούχων.

Φαίνεται όμως πως η περιποίηση κοστίζει ακριβά τόσο στην τσέπη μας όσο και στην υγεία μας, καθώς παραμονεύουν λοιμώξεις και τραυματισμοί με σοβαρές συνέπειες.

Το μανικιούρ και το πεντικιούρ, για παράδειγμα, πρέπει να πραγματοποιούνται με ειδικό εξοπλισμό που πληροί της προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής, ώστε να αποφευχθούν λοιμώξεις από μύκητες ή επικίνδυνα βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά μικρές γρατζουνιές, πληγές στα χέρια ή τα πόδια ή σκασμένες φτέρνες, καθώς οποιοδήποτε άνοιγμα στην επιδερμίδα διευκολύνει τη μόλυνση.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να μην κόβουμε τα πετσάκια στη βάση του νυχιού. Αυτό το τμήμα δέρματος αποτελεί φράγμα για τους μικροοργανισμούς. Πρέπει λοιπόν να σπρώχνουμε τα πετσάκια προς τα πίσω και όχι να τα κόβουμε.

Το ημιμόνιμο μανικιούρ με τζελ αφαιρείται συνήθως με καθαρό ασετόν, το οποίο όμως αφυδατώνει το νύχι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύθραυστο και να ξεφλουδίζει. Η εξωτερική στρώση του βερνικιού πρέπει να αφαιρείται με ειδική λίμα χωρίς να φθείρεται το νύχι. Επίσης, στο ημιμόνιμο μανικιούρ χρησιμοποιούνται λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί επιλέγουν τις κρέμες μαυρίσματος αντί για το σολάριουμ. Πρέπει όμως να προσέχουμε τα συστατικά που περιέχουν αυτά τα προϊόντα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια και το στόμα (συνιστάται η εφαρμογή μάσκας).

Η αποτρίχωση με κερί είναι μία ακόμη δημοφιλής μέθοδος περιποίησης, ιδιαίτερα πριν το καλοκαίρι. Το απλικατέρ που έρχεται σε επαφή εναλλάξ με το δέρμα και το κερί στο δοχείο διευκολύνει την εξάπλωση των βακτηρίων. Μια μικρή πληγή στην περιοχή όπου γίνεται η αποτρίχωση θα επιτρέψει τη λοίμωξη. Παράλληλα, εάν η θερμοκρασία του κεριού είναι πολύ υψηλή υπάρχει πιθανότητα εγκαύματος.

Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την αποτρίχωση, καθώς το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Διαβάστε επίσης:

Μικρός κίνδυνος καρκίνου από την υπεριώδη ακτινοβολία στο μανικιούρ

Φυσικό vs. τεχνητό μαύρισμα: Δείτε τους κινδύνους που κρύβουν

Τα πιο συχνά “εγκλήματα” που κάνετε στην επιδερμίδα σας