ΟΜΟΡΦΙΑ

Εθιστική η ηλιοθεραπεία όπως και τα ναρκωτικά!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell δείχνει ότι η συστηματική έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί τις διόδους του εθισμού στον εγκέφαλο.

Εθιστική η ηλιοθεραπεία όπως και τα ναρκωτικά!

Αν και η διαπίστωση αυτή προέκυψε από εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια, δεν αποκλείεται οι ίδιες διεργασίες να συμβαίνουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η μελέτη αναφέρει πως οι ενδορφίνες που παράγονται κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία πιθανώς εξηγούν το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια στην υπεριώδη ακτινοβολία για μερικά λεπτά καθημερινά, για περίοδο έξι εβδομάδων. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των Β-ενδορφινών αυξήθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα έκθεσης στην ακτινοβολία.

Αυτό που τους εξέπληξε όμως ήταν ότι τα ποντίκια αντιδρούσαν λιγότερο σε αλλαγές της θερμοκρασίας και στο άγγιγμα, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε υποκείμενη αναλγητική δράση από την ακτινοβολία, πιθανώς λόγω της αντίδρασης στα οπιοειδή.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν αναστολείς των οποιοειδών, τα ποντίκια άρχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα στερητικού συνδρόμου, όμοια με αυτά που εκδηλώνονται στον άνθρωπο.