ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα μαλλιά σας γίνονται κάθε μέρα πιο αδύναμα; Δείτε τι φταίει

Χάνουμε καθημερινά αρκετές τρίχες όταν κάνουμε μπάνιο, όταν χτενίζουμε τα μαλλιά μας, ακόμη και όταν κοιμόμαστε. Όμως η ξαφνική και φαινομενικά ανεξήγητη τριχόπτωση είναι ανησυχητική και τρομακτική.

Τα μαλλιά σας γίνονται κάθε μέρα πιο αδύναμα; Δείτε τι φταίει

Δείτε μερικές από τις συχνότερες αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες.

1. Διάχυτη Αλωπεκία

Εκδηλώνεται μετά την εγκυμοσύνη, μετά από χειρουργική επέμβαση, μετά την ξαφνική απώλεια βάρους ή λόγω του υπερβολικού στρες. Χάνονται καθημερινά περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, κυρίως κατά το λούσιμο ή το χτένισμα. Η έντονη τριχόπτωση παρατηρείται 6 εβδομάδες έως 3 μήνες, για παράδειγμα, μετά το στρεσογόνο συμβάν.

2. Κληρονομική τριχόπτωση

Είναι η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης. Τα υπεύθυνα γονίδια κληρονομούνται είτε από τον πατέρα είτε από τη μητέρα. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν πολύ νωρίς, για παράδειγμα από την ηλικία των 20 ετών.

3. Υποθυρεοειδισμός

Η θυρεοειδής ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, την ανάπτυξη της τρίχας και όχι μόνο. Η ελλιπής παραγωγή της, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, επηρεάζει αναπόφευκτα και άλλες επιμέρους λειτουργίες. Μερικά συνήθη συνοδά συμπτώματα της διαταραχής είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης. Επίσης, τα νύχια και τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα.

4. Λύκος

Πρόκειται για χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους υγιείς ιστούς. Μερικά από τα πρώιμα σημάδια της νόσου είναι η κόπωση, ο πονοκέφαλος, τα στοματικά έλκη και ο ισχυρός πόνος στις αρθρώσεις. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης ένα κόκκινο εξάνθημα επάνω στη μύτη και τα μάγουλά τους.

5. Αναιμία

Πιο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου είναι οι γυναίκες που αιμορραγούν πολύ όταν έχουν περίοδο ή δε λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου από τη διατροφή τους.

6. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι ορμονικές διαταραχές που συνοδεύουν το σύνδρομο έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την ακανόνιστη περίοδο, την εκδήλωση ακμής αλλά και την απώλεια μαλλιών.

7. Γυροειδής αλωπεκία

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους υγιείς θύλακες της τρίχας. Η αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη, μπορεί όμως να οφείλεται στο στρες ή σε άλλη υποκείμενη νόσο.