ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νύχια σας

Τα νύχια αποτελούν από μόνα τους ένα "αξεσουάρ ομορφιάς", όταν τα περιποιήστε τακτικά και με σωστό τρόπο. Πόσα γνωρίζετε όμως πραγματικά για τα νύχια σας;

Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νύχια σας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μάλλον δεν τα γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Τα "πετσάκια" δεν είναι περιττά για να τα κόβετε τελείως

Αντιθέτως, εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και μάλιστα ζωτικής σημασίας για την υγεία των νυχιών και του δέρματος σε εκείνο το σημείο. Σύμφωνα με την δερματολόγο Jessica Krant του ιατρικού κέντρου SUNY, τα πετσάκια μας προστατεύουν από τις μολύνσεις. Αν τα κόβετε υπερβολικά, τότε είναι πιθανό να ανοίξετε μια μικρή δίοδο από την οποία θα περάσουν κάτω από το νύχι σας υγρασία και μικρόβια. Αυτό θα σας προκαλέσει μόλυνση, πόνο ή/και πρήξιμο και ενδεχομένως να επηρεάσει και την μορφή που θα έχει το νύχι καθώς μεγαλώνει.

Τα νύχια και οι τρίχες είναι φτιαγμένα από παρόμοια υλικά

Τα νύχια αποτελούνται από αλλεπάλληλες στρώσεις σκληρής κερατίνης, η οποία βρίσκεται και στις τρίχες. Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα πολύ λεπτό στρώμα κερατίνης που καλύπτει τις περισσότερες επιφάνειες του σώματός σας. Είναι πιο παχύ στις παλάμες των χεριών και τις πατούσες, σύμφωνα με τον δερματολόγο Kerith E. Spicknall από το κολεγιακό πανεπιστήμιο ιατρικής του Cincinnati στις ΗΠΑ. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα; Η κερατίνη στα νύχια και τα μαλλιά περιέχει περισσότερη κυστεΐνη (ένα αμινοξύ) συγκριτικά με την πιο απαλή κερατίνη στο δέρμα. Αυτό κάνει τα κύτταρα στην κερατίνη των νυχιών να δημιουργούν πιο δυνατούς δεσμούς. Επίσης τα νύχια έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και νερό, ενώ το δέρμα αποβάλλει τακτικά στρώματα κερατίνης, κάτι που δεν κάνει το νύχι.

Τα νύχια μεγαλώνουν ταχύτερα στα πιο ζεστά κλίματα

Ο ήλιος βοηθάει την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό και τα νύχια χρησιμοποιούν αυτήν τη βιταμίνη για να αναπτυχθούν ταχύτερα.

Το συχνό μανικιούρ μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό

Αν ανήκετε σε εκείνους που κάνουν μανικιούρ κάθε εβδομάδα, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το διαρκές γυάλισμα μπορεί να αφήσει λεκέδες στα νύχια, ενώ τα ισχυρά χημικά στις ακρυλικές ουσίες των βερνικιών μπορούν να αφαιρέσουν μερικές στρώσεις κερατίνης από την επιφάνεια των νυχιών και να τα κάνουν πιο εύθραυστα.

Διαβάστε επίσης:

Κοιτάξτε τα νύχια σας: Μπορεί να σας αποκαλύψουν κάποιο ανησυχητικό σημάδι

Ο άγνωστος μέχρι σήμερα κίνδυνος για όσους τρώνε τα νύχια τους

Ποτέ ξανά ξεφλούδισμα και νύχια που σπάνε με αυτές τις απλές, σπιτικές λύσεις

Ποτέ ξανά ξεφλούδισμα και νύχια που σπάνε με αυτές τις απλές, σπιτικές λύσεις