ΟΜΟΡΦΙΑ

Αόρατη ακμή: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Σαν να μην έφταναν τα ίδια τα σπυράκια που μας χαλάνε την όψη αλλά και τη διάθεση, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι υπάρχει και η λεγόμενη αόρατη ακμή.

Αόρατη ακμή: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Τι είναι όμως η αόρατη ακμή και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δερματολόγο Λίσα Τσιπς, πρόκειται για την ακμή που εκδηλώνεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος έως και 10 εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα σπυράκια.

Οφείλεται στα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται στους φαγέσωρες, δηλαδή στους πόρους της επιδερμίδας που φράζουν. Όταν οι πόροι φράζουν λόγω της συσσωρευμένης λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων, τα βλαβερά βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η αόρατη ακμή επιδεινώνεται και τότε εμφανίζονται τα ενοχλητικά σπυράκια.

Η Δρ. Τσιπς συνιστά τις τοπικές κρέμες με ρετινόλη, σαλικυλικό οξύ και βενζοϊκό υπεροξείδιο για το βαθύ καθαρισμό των πόρων του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό, το δέρμα παραμένει καθαρό και προλαμβάνεται η εμφάνιση των εξανθημάτων.

Ωστόσο, η Τσιπς επισημαίνει πως τα συστατικά αυτά είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα εάν δεν εφαρμόζονται στα κατάλληλα σημεία. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να εντοπίσετε ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές της επιδερμίδας που χρειάζονται βαθύ καθαρισμό.

Διαβάστε επίσης:

Σπυράκια στην πλάτη: Απαλλαγείτε σε 5 βήματα
Σπυράκια: Ένα φυσικό προιόν της κουζίνας μας που τα... σκοτώνει
Οι 4 τροφές που πιθανότατα θα σας προκαλέσουν σπυράκια