ΟΜΟΡΦΙΑ

Και όμως: εξέταση DNA για την κατάλληλη περιποίηση του δέρματος

Είναι δύσκολο να προβλέψεις το πώς το δέρμα σου θα ανταποκριθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η μαμά μου έχει μπει για τα καλά στα εξήντα και δεν έχει πολλές έντονες ρυτίδες. Αντί απλώς να εύχομαι ότι κληρονόμησα αυτό το χαρακτηριστικό, πήγα κι έκανα μια εξέταση DNA για να δω αν η επιστήμη μπορούσε να μου δώσει τυχόν στοιχεία για τον τρόπο γήρανσης του δέρματός μου. Ακούγεται ακραίο; Θα μπορούσε να γίνει μια συνηθισμένη διαδικασία πιο σύντομα απ' ότι νομίζουμε.

Και όμως: εξέταση DNA για την κατάλληλη περιποίηση του δέρματος

Αυτό τονίζει η κυρία Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, επικεφαλής στην Ορθοβιοτική Ιατρική και συνεχίζει:

Αποκτήστε τέλειους πόρους μια και για πάντα

«Έχει να κάνει με το να βοηθάμε τον κόσμο να δαπανεί τα χρήματα που έχει κατά νου για τη φροντίδα του δέρματός του πιο στοχευμένα αγοράζοντας τα κατάλληλα προϊόντα», υποστηρίζει το ιατρικό προσωπικό στην Ορθοβιοτική. «Δεν έχει σημασία πόσο ακριβό είναι ένα προϊόν. Αν δεν είναι κατάλληλο για την περίπτωσή μας, δεν είναι και καλή αγορά».

Ως άτομο με ένα εντελώς μη-επιστημονικό (απλό) σύστημα φροντίδας του δέρματος που αποτελείται από πολλά στάδια, βρήκα την ιδέα αρκετά καλή. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, στέλνετε ένα δείγμα DNA. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου με μια ειδική μπατονέτα, να τη βάλετε μέσα στο κουτί που έχετε λάβει και να το στείλετε στο ιατρείο. Οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν το DNA από οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού, αλλά είναι ευκολότερο για κάποιον να πάρει δείγμα από το εσωτερικό του μάγουλου μιας και τα κύτταρα εκεί αφαιρούνται πιο εύκολα. Σε περίπτωση που σας ανησυχεί το γεγονός ότι κάποιος έχει πρόσβαση στο δικό σας DNA, δεν υπάρχει λόγος - η Ορθοβιοτική πραγματοποιεί την εξέταση απολύτως εμπιστευτικά και στη συνέχεια καταστρέφει κάθε δείγμα.

Σχετικά: Οι μόνες θεραπείες υπέρχρωσης που πρέπει να γνωρίζετε.

Το εργαστήριο στη συνέχεια κοιτά τμήματα του DNA που ονομάζονται μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί, ή SNPs (προφέρονται snips). Τα SNPs που βρίσκονται στο DNA σας είναι αυτά που το κάνουν μοναδικό.

Έπειτα αναλύονται πέντε διαφορετικά SNPs: τον παράγοντα δημιουργίας κολλαγόνου, τον παράγοντα ηλιακής προστασίας, τους παράγοντες προστασίας αντιοξειδωτικών και γλυκίωσης, και τον παράγοντα ελέγχου φλεγμονών. Βάσει των γονιδίων σας θα διαγνωσθείτε με υψηλό, μέσο, ή χαμηλό ρίσκο ανά κατηγορία. Μετά θα σας προτείνουν προϊόντα τοπικής φροντίδας δέρματος και συμπληρώματα διατροφής για να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες γενετικές ανάγκες του δέρματός σας.

Μου ανακοίνωσαν ότι ανήκω στην ομάδα υψηλού ρίσκου όσον αφορά στους παράγοντες ηλιακής προστασίας και προστασίας γλυκίωσης, στην ομάδα μέσου ρίσκου για την προστασία αντιοξειδωτικών, και χαμηλού ρίσκου σε σχέση με τους παράγοντες δημιουργίας κολλαγόνου και ελέγχου φλεγμονών. Το γεγονός ότι ανήκω στην ομάδα υψηλού ρίσκου όσον αφορά στον παράγοντα ηλιακής προστασίας σημαίνει ότι διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφής των ελεύθερων ριζών του δέρματός μου λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, που στο πρόσωπό μου θα εμφανιζόταν μέσω υπέρχρωσης, μελανών κηλίδων, επιφανειακών ρυτίδων και άσχημης υφής. Υπέροχα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το ζήτημα του παράγοντα προστασίας της γλυκίωσής μου. Οι γιατροί περιγράφουν τη γλυκίωση σα ζάχαρη που «καραμελώνει» το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Είναι η διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη συνδέεται με πρωτεΐνες και λιποκύτταρα και παράγει ένα μόριο που ονομάζεται τελικό προϊόν προχωρημένης γλυκίωσης (AGE). Τα προϊόντα αυτά (AGEs) ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση αφού προκαλούν έντονες ρυτίδες και δερματοπτυχές, χαλάρωση του δέρματος και ανομοιόμορφη υφή. Μάλλον διάλεξα την καλύτερη στιγμή για να κόψω τη ζάχαρη. Ανακούφιση.

Με συμβούλευσαν να εστιάσω σε αυτούς τους δύο τομείς, και εφόσον διέτρεχα ένα μέσο κίνδυνο στην προστασία των αντιοξειδωτικών, που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπό δέρμα, σκληρή υφή, και ακμή, θα ήταν καλό να προσέξω και αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μια σειρά προϊόντων που προτείνεται στους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης DNA.

Η προσωπική αγωγή που μου συστήθηκε περιελάμβανε τον Ορό Θεραπείας με Βιταμίνη C, τον Καταπραϋντικό Ορό Θεραπείας, και δύο διαφορετικά συμπληρώματα - ένα κατά της γλυκίωσης και ένα για προστασία από τον ήλιο. Και τα δύο περιέχουν φυσικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά που έχουν στόχο να επιβραδύνουν τις διαδικασίες που αναπόφευκτα θα φθείρουν το δέρμα μου, βάσει τουλάχιστον του DNA μου.

Αν και δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία τώρα, φαντάζομαι ότι θα γίνει πολύ δημοφιλής με τον καιρό. Μόλις μάθουν οι άνθρωποι τη γενετική τους προδιάθεση, θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να επιλέγουν προϊόντα βάσει των ατομικών τους SNPs. Αντί να εστιάζετε απλώς στα εμφανή δερματικά σας θέματα, μπορείτε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος και ενδεχομένως να εμποδίσετε μελλοντικά ζητήματα. «Τα γονίδια σας προσφέρουν έναν χάρτη. Μετά μπορείτε να πείτε, «μου αρέσει» ή «δε μου αρέσει» ο προορισμός, υποστηρίζουν όλοι οι Αναγεννητικοί Ιατροί στο Κέντρο Αντιγήρανσης της Ορθοβιοτικής. «Είναι η περίπτωση όπου τα προϊόντα φροντίδας προσώπου και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σκοπό και νόημα όσον αφορά στην αλλαγή του αποτελέσματος».


Διαβάστε ακόμη:

Τι πρέπει να προσέχετε όταν βγάζετε το μεϊκάπ

Οι top-4 συμβουλές για τις λιπαρές επιδερμίδες