ΟΜΟΡΦΙΑ

Η πιο παράδοξη λύση για την αντιμετώπιση της ακμής

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κατηγορία βακτηρίων που ζουν και αναπαράγονται φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για πολυάριθμες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.

Η πιο παράδοξη λύση για την αντιμετώπιση της ακμής

Τα βακτήρια αυτά διασπούν την αμμωνία –βασικό συστατικό του ιδρώτα– και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όψη της επιδερμίδας.

Τα βακτήρια που οξειδώνουν την αμμωνία (AOB) βρίσκονται σε αφθονία στο χώμα και το νερό. Οι ερευνητές από την αμερικανική εταιρία AOBiome υπέθεσαν ότι ανήκουν στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας επειδή τα προϊόντα που παράγονται από την οξείδωση της αμμωνίας παίζουν σημαντικό ρόλο σε βιολογικές διεργασίες όπως η εκδήλωση της φλεγμονής, η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και η επούλωση των πληγών. Παράλληλα, τα βακτήρια συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του pH της επιδερμίδας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές απομόνωσαν ένα στέλεχος βακτηρίων από οργανικές ουσίες που βρίσκονται στο χώμα και ζήτησαν από 24 εθελοντές να εφαρμόσουν ειδικό διάλυμα που τα περιείχε στο πρόσωπο και το κεφάλι τους για μία εβδομάδα.

Σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα εθελοντών που δε χρησιμοποίησαν το διάλυμα, οι 24 εθελοντές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας τους. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες από την εφαρμογή του διαλύματος.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να πραγματοποιήσουν εκτενείς κλινικές δοκιμές προκειμένου να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές δυνατότητες των οξειδωτικών βακτηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς φεύγουν τα σημάδια από τα σπυράκια
Σπυράκια: Γιατί είναι απαραίτητη η αλόη για να απαλλαγείτε
Αόρατη ακμή: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε