ΟΜΟΡΦΙΑ

Λεκέδες στα δόντια: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Σε κανέναν δεν αρέσει έναν χαμόγελο το οποίο αποκαλύπτει δόντια που είτε είναι σε κακή κατάσταση, είτε έχουν λεκέδες και έχουν κιτρινωπή ή καφετί απόχρωση.

Λεκέδες στα δόντια: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Το σμάλτο των δοντιών είναι πορώδες και αυτό το καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο στους λεκέδες από τις χρωστικές ουσίες σε τροφές και ποτά.

Ουσιαστικά, το χρώμα κάθε τροφής απορροφάται -έστω και σε μικρό ποσοστό- από τα δόντια σας και δημιουργούνται αντιαισθητικοί λεκέδες.

Δείτε 7 τροφές που δημιουργούν λεκέδες στα δόντια σας:

Καφές

Αν προσθέτετε λίγο γάλα στον καφέ σας μπορεί να μειώσετε τον χρωματισμό που αυτός δημιουργεί στα δόντια. Λόγω του σκούρου χρώματος και της όξινης φύσης του, ο καφές εύκολα προσκολλάται στο σμάλτο των δοντιών.

Τσάι

Το τσάι έχει την ίδια ισχυρή επίδραση με τον καφέ, επειδή περιέχει τανίνες, αλλά και επειδή είναι συνήθως σκουρόχρωμο και το πίνουμε καυτό. Αποφύγετε τις πολύ σκούρες ποικιλίες τσαγιού και προτιμήστε το πράσινο ή το λευκό για λιγότερους λεκέδες στα δόντια.

Κόκκινο κρασί

Μελέτες δείχνουν ότι το κρασί μειώνει την φλεγμονή και μπορεί ως εκ τούτου να είναι καλό για το στόμα και τις ασθένειες των ούλων, αλλά το βαθύ κόκκινο χρώμα και οι τανίνες που περιέχει, διασφαλίζουν ότι μέρος αυτού του χρώματος μένει πάνω στα δόντια σας. Εάν δεν μπορείτε να... αντισταθείτε, ξεπλύνετε το στόμα σας μετά από κατανάλωση κρασιού με λίγο νερό, προκειμένου να μην αφήσετε τα υπολείμματα κρασιού για πολλές ώρες επάνω στα δόντια σας.

Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί, και ιδιαίτερα ο σκούρος χυμός σταφυλιών, όπως και ο χυμός από cranberry, αφήνουν μία έντονη απόχρωση στα δόντια και τη γλώσσα.

Χρωματιστές καραμέλες και γρανίτες

Οι σκληρές καραμέλες, οι τσίχλες και οι γρανίτες περιέχουν χρωστικές ουσίες που μεταφέρονται στα δόντια και ενσωματώνονται στο πορώδες σμάλτο.

Τα dressings στις σαλάτες, η σάλτσα σόγιας και το βαλσαμικό ξίδι

Τα σκούρα υγρά που μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας, ιδιαίτερα αν είναι όξινα, αφήνουν δυσάρεστους λεκέδες. Προτιμήστε πιο ανοιχτόχρωμα καρυκεύματα, όπως το ξύδι ρυζιού ή λεμονιού.

Σάλτσα τομάτας και κέτσαπ

Οι σάλτσες με βάση την τομάτα μπορεί να λεκιάσουν τα δόντια σας, λόγω των υψηλών επιπέδων οξύτητας στις τομάτες. Θυμηθείτε να καταναλώνετε τροφές όπως το μαρούλι ή το μπρόκολο εκ των προτέρων, για να σχηματίσουν μια "προστατευτική επίστρωση" στα δόντια και να περιορίσουν τον χρωματισμό τους. Όμως, τίποτα δεν θα αποτρέψει εντελώς τους λεκέδες από τομάτα να σχηματιστούν.

Διαβάστε επίσης:

Δροσερή αναπνοή: Απλές συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Ομαλός λειχήνας στόματος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν θα πιστεύετε τι σας «κρύβει» η οδοντόβουρτσά σας...

Πώς θα απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος