ΟΜΟΡΦΙΑ

Σπυράκια: Οι τροφές υψηλού και χαμηλού «κινδύνου» (γράφημα)

Είναι γνωστό πως το δέρμα μας αντανακλά τις διατροφικές μας συνήθειες. Εάν δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας τα σωστά θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στο δέρμα μας ενοχλητικά σπυράκια που χαλάνε την εμφάνιση αλλά και τη διάθεσή μας.

Σπυράκια: Οι τροφές υψηλού και χαμηλού «κινδύνου» (γράφημα)

Αν και η διατροφή δεν αποτελεί αιτία της ακμής ή της εμφάνισης ενός μεμονωμένου εξανθήματος, είναι βασικός ερεθιστικός παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κρίσεων ακμής.

Μέσα από την παρακάτω απλή και περιγραφική διατροφική πυραμίδα, μπορείτε να δείτε ποιες τροφές να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε.

acnepyramid

Τροφές υψηλού κινδύνου

Τροφές χαμηλού κινδύνου

(τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη)

(τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη)

Λευκό ρύζι

Καρότα

Πατάτες

Κόκκινες πιπεριές

Κρακεράκια

Μπρόκολο

Κουλουράκια και βουτήματα

Μαρούλι

Κέικ

Μανιτάρια

Ρυζογκοφρέτες

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τηγανητές πατάτες

Λαχανίδα

Δημητριακά με ζάχαρη

Ρεβίθια

Πουτίγκα (ταπιόκα)

Γλυκοπατάτες

Ρυζομακάρονα χωρίς γλουτένη

Αγκινάρες

Μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)

Κόκκινο κρασί

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αποφύγετε γενικώς τροφές που έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία και δεν φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη φυσική τους μορφή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά σταθεροποιούν τα επίπεδα των ορμονών που ευθύνονται για την εμφάνιση των εξανθημάτων, ενώ αντίθετα οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Όταν αυξάνεται η γλυκόζη και η ινσουλίνη στον οργανισμό, αυξάνονται επίσης και τα επίπεδα των υπεύθυνων ορμονών και εμφανίζονται τα σπυράκια.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση Journal of Drugs in Dermatology επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία, καθώς κατέδειξε ότι οι επεξεργασμένοι (απλοί) υδατάνθρακες αποτελούν βασικό ερεθιστικό παράγοντα σε άτομα που εκδηλώνουν συχνά κρίσεις ακμής. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αναγκαία για όσους θέλουν να αποφύγουν τα σπυράκια, καταλήγει η μελέτη.

pimplefood

Το τρίπτυχο της επιτυχίας για να νικήσετε τα σπυράκια περιλαμβάνει την κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών (πράσινο τσάι, μούρα κ.λπ.), την επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) και την επαρκή ενυδάτωση.

Διαβάστε επίσης:

Επτά λόγοι που παρουσιάζουν έξαρση τα σπυράκια στο πρόσωπό σας
Σπυράκια: 4 τρόποι-εξπρές για να τα απομακρύνετε
Σπυράκια vs. Μαύρα στίγματα: Μάθετε τις διαφορές (βίντεο)
Τρεις καλές συνήθειες που σας προκαλούν σπυράκια!