ΟΜΟΡΦΙΑ

Βρείτε τον δείκτη προστασίας αντηλιακού ανάλογα με τον φωτότυπό σας

Η έκθεση τους καλοκαιρινούς μήνες σε υπαίθριους χώρους συνεπάγεται την έκθεση των ιστών στη μεγαλύτερη αιτία δερματικής βλάβης και καρκίνου, την υπεριώδη ακτινοβολία.

Βρείτε τον δείκτη προστασίας αντηλιακού ανάλογα με τον φωτότυπό σας

Παρά τις ενημερωτικές εκστρατείες και τα αντηλιακά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε δόσεις ηλιακής ακτινοβολίας υψηλότερες από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας.

Για κάθε φωτότυπο υπάρχει ορισμένος αριθμός λεπτών ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, πάντα με αντηλιακό και τις σωστές ώρες.

Οι καστανοί και οι μελαχρινοί έχουν φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοκκινομάλληδες και τους ξανθούς, των οποίων το ανοιχτόχρωμο δέρμα περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες μελανίνης και κατ' επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα βραχυπρόθεσμα, αλλά και τη φωτογήρανση και την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος μακροπρόθεσμα.

Για να συνειδητοποιήσετε πόσο κινδυνεύετε από τον ήλιο χρειάζεται να βρείτε ποιός είναι ο φωτότυπός σας. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν έξι φωτότυποι δέρματος.

Φωτότυπος 1
Δέρμα πολύ ανοικτό, μάτια μπλε ή πράσινα, κόκκινα μαλλιά και πολλές φακίδες. Τα άτομα αυτά καίγονται εύκολα αλλά δεν μαυρίζουν ποτέ.

Φωτότυπος 2
Ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοικτά καστανά μάτια, ξανθά μαλλιά και κάποιες φακίδες. Συχνά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και μπορούν να μαυρίσουν ελαφρά.

Φωτότυπος 3
Μετρίως σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και μαλλιά, χωρίς φακίδες. Καίγονται κάποιες φορές αλλά μαυρίζουν.

Φωτότυπος 4
Σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και καστανά ή μαύρα μαλλιά. Τα άτομα αυτά καίγονται σπανίως αλλά μαυρίζουν εύκολα.

Φωτότυπος 5
Πολύ σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκουρόχρωμα μαλλιά. Τα άτομα αυτά μαυρίζουν γρήγορα και πανεύκολα.

Φωτότυπος 6
Μαύρο δέρμα, σκουρόχρωμα μάτια και μαλλιά. Τα άτομα αυτά έχουν πολύ ισχυρή άμυνα στον ήλιο.

Οι Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον τρίτο ή τον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2.

Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον ήλιο, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα από έναν ενήλικο με τον ίδιο φωτότυπο.

Παιδιά, αλλά και ενήλικες, με πολλές ή επικίνδυνες ελιές στο σώμα τους, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος που οφείλεται στον ήλιο πρέπει να αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στον ήλιο.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (12.00-16.00) και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο ακόμη και όταν κινείμαστε στην πόλη.

Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αν έχετε φωτότυπο 1 και 2 πάνω από 25 τους χειμερινούς μήνες και 50 τους καλοκαιρινούς. Φωτότυποι 3 και 4 μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες, όταν όμως μαυρίσουν μπορούν να πέσουν σε δείκτη 30 ή 20. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα για να πετύχετε το δείκτη προστασίας που αναγράφει και επιπλέον να το ανανεώνετε αν ιδρώνετε κάθε 2-4 ώρες και μετά το κολύμπι.

Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο και δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακής κρέμας.

Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα και να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έως 2 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα με φυσικά και χημικά φίλτρα αφού τα χημικά προφυλάσσουν καλύτερα από την υπεριώδη Α, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια όλη την διάρκεια της ημέρας.

Μεικτά αντηλιακά πρέπει να φοράνε και οι ενήλικες στην παραλία, γιατί τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό. Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, πρέπει να βάζετε πάντα αντηλιακό και να χρησιμοποιείτε απαραιτήτως καπέλο και γυαλιά.

Διαβάστε επίσης:
Ποιες ώρες δεν πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία
Καρκίνος του δέρματος: Κίνδυνος ακόμη και όταν βρίσκεστε στη σκιά