ΟΜΟΡΦΙΑ

Χημικό peeling: Πότε ενδείκνυται και πώς γίνεται

Το χημικό peeling είναι μια μέθοδος καθαρισμού του προσώπου που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος και εφαρμόζεται αποκλειστικά από ειδικό δερματολόγο.

Χημικό peeling: Πότε ενδείκνυται και πώς γίνεται

Πρόκειται για ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα της επιδερμίδας, με σκοπό την απολέπισή της, την αφαίρεση δηλαδή των εξωτερικών στιβάδων του δέρματος.

Οι περιπτώσεις που ενδείκνυται είναι οι εξής:
-Φωτογηρασμένο δέρμα
-Λεπτές ρυτίδες
-Μελαγχρωματικές δυσχρωμίες του δέρματος
-Προκαρκινικές βλάβες
-Ακμή
-Ουλές
-Δέρμα με πόρους

Η τεχνική αυτή, μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, παρουσιάζει άριστα αισθητικά αποτελέσματα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Πώς γίνεται

Η θεραπεία γίνεται σε δερματολογικό ιατρείο. Κατά τη θεραπεία, ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαίρεση δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στιβάδες).

Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία, αφού ο ασθενής θα νιώσει μόνο ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος, ενώ σπάνια μπορεί να χρειαστεί τοπική αναισθητική κρέμα. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Ο γιατρός αφήνει τα συστατικά να δράσουν για περίπου 2-15 λεπτά και στη συνέχεια τα καθαρίζει ή εξουδετερώνει το διάλυμα. Στην συνέχεια δίδονται κάποιες οδηγίες για το σπίτι.

Το μεγάλου βάθους χημικό peeling επιτυγχάνεται με τη χρήση φαινόλης. Αυτή εισχωρεί πολύ πιο βαθιά, γίνεται μόνο μια φορά και έχει τα πιο δραστικά αποτελέσματα, έχει όμως και μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Η φαινόλη μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη υπομελάγχρωση εξαιτίας της μελανοτοξικότητας της και για αυτό το λόγο δεν συνιστάται για σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Διαβάστε επίσης:
Λιπαρό δέρμα: Ποια είναι τα... ατοπήματα που πρέπει να αποφύγετε
Γιατί δεν πρέπει να σπάσεις το σπυράκι στο πρόσωπο