ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιοι σπόροι κάνουν αποτελεσματική τη δίαιτα

Οι ιδιότητες των σπόρων ενός δέντρου μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών καθώς, όπως υποστηρίζουν έχουν τη δύναμη να μειώνουν τη διάθεσή μας για φαγητό βοηθώντας μας στην απώλεια βάρους.

Ποιοι σπόροι κάνουν αποτελεσματική τη δίαιτα

Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν σε γυναίκες λάδι που παράχθηκε από σπόρους κουκουναριών πεύκου και διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά τη χορήγηση αυξάνονταν τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ορμονών, τα οποία μειώνουν τη διάθεση για φαγητό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ορμόνες που αυξάνονταν στο αίμα λόγω των σπόρων, ήταν η χολεκυστοκινίνη (CCK, αύξηση κατά 60%) και η GLP1 (glucagon-like peptide, αύξηση κατά 25%). Δουλειά τους είναι να στέλνουν μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μειώνεται η διάθεση για κατανάλωση φαγητού.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, οι σπόροι των κουκουναριών περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία καταστέλλουν την όρεξη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στις 18 από τις παχύσαρκες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι σπόροι προκαλούσαν αίσθηση μείωσης της όρεξης τουλάχιστον κατά 29% και η μείωση της πρόσληψης φαγητού ήταν της τάξης του 36%.

Η αύξηση των ορμονών που μειώνουν τη διάθεση για φαγητό κρατούσε 4 ώρες και το υψηλότερο σημείο αύξησής τους ήταν στα 30 λεπτά μετά τη λήψη του λαδιού.

Το ενδιαφέρον από τη μελέτη είναι ότι η καταστολή της όρεξης γινόταν με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα, ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν πρέπει να ξεφεύγουμε στην κατανάλωσή τους, καθώς οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

Σημειώνουν επίσης ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών τέτοιοι σπόροι πεύκων, όπως είναι ο άγριος, ο ήμερος, ο μαύρος, ο κορεάτικος κ.λπ. και δεν έχει ελεγχθεί αν όλοι προκαλούν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβαίνει, όμως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Τόσα οφέλη για την υγεία δεν έχει κανένας άλλος σπόρος φυτού

Λεμόνι: 10 ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας