ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή: Ο ψυχολογικός παράγοντας που την επιδεινώνει

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματολογική πάθηση που προσβάλλει περίπου το 85% του γενικού πληθυσμού και αντιμετωπίζεται με ειδική θεραπευτική αγωγή.

Ακμή: Ο ψυχολογικός παράγοντας που την επιδεινώνει

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 22 φοιτητές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα ακμής. Η κατάστασή τους εκτιμήθηκε πριν από την εξεταστική περίοδο και ξανά κατά τη διάρκεια της.

Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια των δυο διαγνωστικών εξετάσεων, κάνοντας εκτιμήσεις για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους.

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι το πρόβλημα ακμής επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οπότε και οι φοιτητές ανέφεραν ότι ένιωθαν ιδιαίτερα αγχωμένοι σχετικά με την απόδοσή τους και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως οι αλλαγές στο ωράριο του ύπνου, η ποιότητα του ύπνου, η διατροφή και ο αριθμός των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

bigstock Acne Skin 59447471

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το άγχος προκαλεί την έκκριση ορμονών που επιδεινώνουν την ακμή, αυξάνοντας την παραγωγή λιπαρών ουσιών από τους σμιγματογόνους αδένες του δέρματος.

Το άγχος αυξάνει επίσης την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονές, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη ότι το άγχος επιβραδύνει έως και 40% τη διαδικασία επούλωση των πληγών.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα άλλων ερευνών, το άγχος προκαλεί την επιδείνωση και άλλων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η αλωπεκία και η ατοπική δερματίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: Οι καθημερινές συνήθειες που την πυροδοτούν

Δερματίτιδα στα χέρια: Τα είδη της και πώς θα τα αναγνωρίσετε από τα σημάδια

Έκζεμα: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλικότητα των ανδρών