ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα

Θα πρέπει να "ακούτε" το σώμα σας προκειμένου να αντιληφθείτε έγκαιρα ότι σας λείπει κάποια απαραίτητη βιταμίνη ή κάποιο πολύτιμο μεταλλικό στοιχείο.

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα

Εάν για παράδειγμα παρατηρήσετε συγκεκριμένες αλλαγές στην όψη των νυχιών ή της επιδερμίδας, μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη διατροφική έλλειψη που δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί.

Δείτε ποια είναι τα τέσσερα σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε.

1. Νύχια

nut1

Εάν τα νύχια εμφανίζουν στην επιφάνειά τους λευκές κηλίδες ή δεν είναι απολύτως λεία μπορεί να σας λείπει σίδηρος. Θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσετε εάν τα επίπεδα φερριτίνης στον οργανισμό σας βρίσκονται κάτω από το φυσιολογικό. Η φερριτίνη είναι ο βιολογικός δείκτης που φανερώνει εάν τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα είναι επαρκή.

2. Κράμπες στα πόδια

nut2

Οι κράμπες στα πόδια και τις γάμπες υποδεικνύουν συνήθως έλλειψη καλίου. Εάν γυμνάζεστε καθημερινά, χάνετε μέσω του ιδρώτα υγρά αλλά και μέταλλα όπως το κάλιο. Εάν πίνετε μόνο νερό, τότε δεν αναπληρώνετε το χαμένο θρεπτικό συστατικό. Θα πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας τις μπανάνες, το σπανάκι, το μπρόκολο και το γκρέιπφρουτ ώστε να εξασφαλίσετε καθημερινά τις ποσότητες καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

3. Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια

nut3

Το μούδιασμα στα άκρα συνδέεται άμεσα με την έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη αυτής της ομάδας βιταμινών επηρεάζει στη λειτουργία του περιφερικού νευρικού συστήματος, άρα και τις νευρικές απολήξεις που καταλήγουν στο δέρμα. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι καθαρές πρωτεΐνες από τα αυγά, τα φασόλια και το κοτόπουλο αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Σπυράκια

nut4

Εάν εμφανίζετε συχνά σπυράκια στο πρόσωπο, τα χέρια ή και τα πόδια μπορεί να σας λείπει βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βοηθά τους πόρους του δέρματος να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα ώστε να μη φράζουν και να μην αναπτύσσονται βακτήρια. Βάλτε στη διατροφή σας τα χρωματιστά λαχανικά, όπως η γλυκοπατάτα και το καρότο, αλλά και τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά. Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε βήτα καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποια ροφήματα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών σε 30 μόλις δευτερόλεπτα
Απώλεια μαλλιών: Οι 5 βιταμίνες που θα σας σώσουν