ΟΜΟΡΦΙΑ

Θα αλλάξετε γνώμη για το αποσμητικό σας μετά από αυτό

Σαν να μην έφτανε ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, μια νέα μελέτη από το Βέλγιο έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα αποσμητικά και τα ανθιδρωτικά.

Θα αλλάξετε γνώμη για το αποσμητικό σας μετά από αυτό

Αν και έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για να καταπολεμούν τον ιδρώτα και την κακοσμία του σώματος, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης υποστηρίζουν ότι τα αποσμητικά και τα ανθιδρωτικά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Dermatological Research, τα προϊόντα αυτά μεταβάλλουν τη σύσταση των βακτηρίων που ζουν και αναπαράγονται στην περιοχή της μασχάλης και μάλιστα τα ανθιδρωτικά μπορεί να κάνουν τις αποικίες των μικροοργανισμών αυτών να παράγουν σύνθετες ουσίες με ακόμη χειρότερη οσμή.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ζητήθηκε από οκτώ άνδρες και γυναίκες ηλικίας 23 έως 29 ετών να μη χρησιμοποιήσουν αποσμητικό ή ανθιδρωτικό για ένα μήνα. Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι ερευνητές μελέτησαν τις αποικίες των βακτηρίων στην επιδερμίδα της μασχάλης τους.

Διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο μικροβίωμα της μασχάλης παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εφαρμογή ή τη διακοπή της χρήσης αυτών των προϊόντων.

Στην περίπτωση των ανθιδρωτικών, παρατηρήθηκε αύξηση στις ποσότητες των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία. Δεν παρατηρήθηκε, όμως, κάτι ανάλογο στην περίπτωση των αποσμητικών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε για να μη μυρίζει ο ιδρώτας σας
Ο απίστευτος λόγος που μυρίζουν οι μασχάλες σας!
Καταπολεμήστε την κακοσμία του σώματος τώρα!