ΟΜΟΡΦΙΑ

Μύθοι και πραγματικότητα στις επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστικής

Τα προβλήματα ρινικής αναπνοής , δύσπνοιας , ροχαλητού είναι πολύ συχνά και ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Υπάρχει όμως ασάφεια στο τι ακριβώς περιλαμβάνει η επέμβαση και με ποιο τρόπο θα είναι αποτελεσματική και επιτυχημένη.

Μύθοι και πραγματικότητα στις επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστικής

Γράφει η Αργυρώ Κυπραίου - Χειρουργός ΩΡΛ Ρινοπλαστικός, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Συνηθισμένα ερωτήματα και δοξασίες που επικρατούν είναι:

Α) Το διάφραγμα ξαναγίνεται;

Διάφραγμα εννοούμε το χόνδρινο χώρισμα ανάμεσα στα ρουθούνια μας πιο συχνά έχει τσακίσματα και προεξοχές που εμποδίζουν την αναπνοή. Εάν ευθειαστεί σωστά με τις νέες τεχνικές δεν ξαναστραβώνει ποτέ εκτός εάν η μύτη δεχθεί σοβαρό τραυματισμό.

Μυστικά για επιτυχημένο διάφραγμα να στηριχθεί η κορυφή της μύτης, να μην μείνουν κενά στο εσωτερικό του.

Β) Η ρινοπλαστική έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας

Στις ρινοπλαστικές παλαιού τύπου, οι μύτες έβγαιναν πάντα ίδιες με ανασηκωμένα ρουθούνια και υπερβολικά χαμηλή ράχη, μυτερή κορυφή. Αυτό συνέβαινε επειδή προσπαθούσαν να χειριστούν όλους τους τύπους μύτης με μία και μόνο τεχνική η οποία βέβαια ήταν καθαρά μειωτική (αφαιρετική). Εάν κανείς αφαιρεί χωρίς σκέψη τα δομικά συστατικά μιας μύτης προσπαθώντας να την κάνει μικρότερη προκαλεί τις παραπάνω παρενέργειες λόγω ρικνώσεων και ουλών και αυτή η μύτη συνήθως δεν αναπνέει καλά. Η σύγχρονη ρινοπλαστική έχει τη δυνατότητα διάπλασης μιας νέας μύτης με πληθώρα τεχνικών που δεν βασίζονται όμως στη μείωση των οστών και των χόνδρων. Χρησιμοποιεί συρραφές για τη συμπλησίαση των χόνδρων αλλάζει τη φορά και την κλίση τους και έτσι αλλάζει το σχήμα, σμιλεύεται ενώ οι ιστοί παραμένουν ισχυροί. Έτσι αντιμετωπίζονται με επιτυχία και τα δυσκολότερα περιστατικά όπως είναι οι λοξές μύτες, οι πολύ γαμψές, οι πλατιές, οι ασύμμετρες. Τα αποτελέσματα είναι φυσικά, δεν μοιάζουν χειρουργημένες και αναδεικνύουν το πρόσωπο ώστε να φαίνεται ομορφότερο και νεότερο.

Μυστικό επιτυχίας: οι βαθειές γνώσεις του χειρούργου, η αισθητική του αντίληψη.

Γ) Η επέμβαση γίνεται με laser

Πρόκειται για έναν μύθο ο οποίος επικρατεί κυρίως στην Ελλάδα θέλοντας πιθανά να παρουσιάσει τις επεμβάσεις ρινοπλαστικής και διαφράγματος ανώδυνες. Η διάπλαση των χόνδρων και των οστών, οι λεπτές συρραφές και συναρμολόγησης που πολλές φορές χρειάζονται γίνονται μόνο με το ανθρώπινο χέρι και βεβαίως πολύ λεπτά εργαλεία.

Μυστικό επιτυχίας: το ότι η επέμβαση γίνεται με μοντέρνο τρόπο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι ανώδυνη, χωρίς οιδήματα και χωρίς γάζες στη μύτη!

Δ) Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα αποτελέσματα μιας ρινοπλαστικής

Ακόμη ένας μύθος καταρρίπτεται. Η σύγχρονη ρινοπλαστική εξασφαλίζει τα αποτελέσματα της. Το χειρουργείο δεν γίνεται τυχαία αλλά μετά από συγκεκριμένη μελέτη μελέτη και αισθητική ανάλυση του προσώπου. Αρχικά θα δοθεί μία πρόβλεψη του αποτελέσματος και των νέων διαστάσεων και γωνιών της μύτης (μέσω ηλ. υπολογιστή). Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αναπαραχθούν με ακρίβεια καθώς η χρήση μοσχευμάτων και η χρήση ειδικών τεχνικών στήριξη και συρραφής δίνει προβλέψιμα και σταθερά ο χρόνο αποτελέσματα ρινοπλαστικής.

Μυστικό επιτυχίας: η ικανότητα, το ταλέντο και η εμπειρία του χειρούργου στην εκτέλεση των νέων τεχνικών.

Ε) Η επέμβαση διαφράγματος ρινοπλαστικής είναι επώδυνη

Όλες οι επεμβάσεις στη μύτη εάν γίνουν σωστά είναι απολύτως ανώδυνες. Ακόμη και εάν χρειαστούν κατάγματα στα ρινικά αυτά είναι μερικού πάχους και σταθεροποιούνται άμεσα. Επομένως είναι ευχάριστη έκπληξη για τον ασθενή μετά την επέμβαση όταν διαπιστώσει ότι δεν πονάει!

Μυστικά λεπτές ραφές, απαλές αποκολλήσεις των ιστών, αόρατες τομές.

Στ) Θα έχω μεγάλα ταμπόν ή γάζες στη μύτη;

Το μεγάλο νέο στις επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστικής είναι ότι γίνονται πλέον τόσο ανώδυνα και αναίμακτα ώστε δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν γάζες στη μύτη. Η μύτη επενδύεται εσωτερικά με μεμβράνες σιλικόνης που αφαιρούνται σε μία βδομάδα.. Εν τω μεταξύ η αναπνοή είναι ελεύθερη. Εξαίρεση αποτελούν τα περιστατικά που περιλαμβάνουν κογχοπλαστική όπου απαιτούν λεπτές γάζες για μία ημέρα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επέμβαση της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει πάντοτε τον ευθειασμό του διαφράγματος. Το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Όταν γίνει επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα , τις κόγχες και ότι άλλο χρειάζεται για να αναπνέουμε ελεύθερα , το σχήμα της μύτης δεν αλλάζει.

Οι επιτυχημένες επεμβάσεις τονίζουν την προσωπικότητα, δίνουν θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμη:

Μωρό γεννήθηκε χωρίς μύτη (φωτογραφίες & βίντεο)

Και όμως, υπάρχουν οι αναλογίες της τέλειας μύτης!