ΟΜΟΡΦΙΑ

Μεταβολισμός: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που τον μπλοκάρει

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών και εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας.

Μεταβολισμός: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που τον μπλοκάρει

Ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου βρίσκεται σε συνάρτηση με το φύλο, το ύψος και την ηλικία του.

Επηρεάζεται, επίσης, από τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (όπως αυτές του θυρεοειδούς), αλλά και από τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Καθοριστική επιρροή, όμως, ασκεί η μυϊκή μάζα, η μείωση της οποίας με την πάροδο της ηλικίας είναι και η βασική αιτία για την οποία ελαττώνεται ο μεταβολικός ρυθμός καθώς μεγαλώνουμε.

Άλλος βασικός παράγοντας που ευθύνεται για την περαιτέρω μείωση του μεταβολισμού είναι οι συνεχείς δίαιτες και κυρίως η διατροφή με λίγες θερμίδες.

bigstock Looking through window blinds 111361202

Επιστήμονες από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Northwestern έκαναν έρευνα που επιβεβαιώνει ότι ένας απρόβλεπτος παράγοντας, όπως είναι το δυνατό τεχνητό φως είτε τη μέρα είτε τη νύχτα, βλάπτει σοβαρά τον μεταβολισμό και επιβαρύνει το βάρος μας.

Στο παρελθόν επιστήμονες από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχαν βρει ότι όσοι εκτίθενται στο δυνατό φως νωρίς το πρωί έχουν πιο πολλές πιθανότητες να είναι αδύνατοι από ότι όσοι εκτίθενται σε αυτό μετά τις 12 το μεσημέρι. Σε συνδυασμό και με έρευνες που λένε ότι ποντίκια που εκτίθενται συνεχώς σε δυνατό φως έχουν πρόβλημα με την ινσουλίνη και το βάρος τους, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή ότι η ινσουλίνη δεν είναι επαρκής για να μεταβολίσει το σάκχαρο που κυκλοφορεί στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος. Κατ’ επέκταση αυξάνεται το λίπος και το βάρος του σώματος, καθώς και η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.

Οι ειδικοί χώρισαν τυχαία 19 ενηλίκους σε 2 ομάδες. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες εκτίθεντο επί 3 ώρες σε έντονο μπλε φως, ξεκινώντας μισή ώρα αφού ξυπνούσαν (πρωινό γκρουπ) και στη δεύτερη επί 3 ώρες σε έντονο μπλε φως, αφού είχαν περάσει πάνω από δέκα ώρες από το πρωινό τους ξύπνημα (βραδινό γκρουπ). Οι συμμετέχοντες στο πρωινό γκρουπ έτρωγαν πρωινό σε έντονο φως και οι συμμετέχοντες στο βραδινό γκρουπ έτρωγαν το δείπνο τους υπό το έντονο φως.

Η έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε έντονο φως είτε το πρωί είτε το βράδυ επηρεάζει τον μεταβολισμό, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξανόταν και στις δύο περιπτώσεις αλλά το βράδυ υπήρχε και υψηλότερο σάκχαρο. Αυτό δείχνει ότι η έκθεση στο έντονο φως, οποιαδήποτε ώρα βλάπτει αλλά περισσότερο το βράδυ από ότι το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

Επτά εύκολοι τρόποι να τονώσετε το μεταβολισμό σας

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα;

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου