ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέσσερις τροφές για να λευκάνετε φυσικά τα δόντια σας

Αν θέλετε αστραφτερό χαμόγελο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν λεκέδες στα δόντια, όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί και τα γλυκά, καλύπτουν ένα μέρος της προσπάθειας.

Τέσσερις τροφές για να λευκάνετε φυσικά τα δόντια σας

Το άλλο πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, καθώς και κάποιες τροφές που μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στη λεύκανση των δοντιών και τη στοματική υγεία.

Μπρόκολο

Μπορεί να μην περιλαμβάνεται στα αγαπημένα σας λαχανικά, όμως το μπρόκολο έχει σημαντικά οφέλη για τα δόντια σας. Ο σίδηρος που περιέχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού επιχρίσματος στην επιφάνεια των δοντιών που προστατεύει από τα οξέα που τα διαβρώνουν. Το επίχρισμα αυτό μειώνει την επαφή μεταξύ των οξέων ποτών και φαγητών και του σμάλτου των δοντιών σας. Επίσης η κατανάλωση ωμού μπρόκολου μπορεί να γυαλίσει τα δόντια σας.

Τυρί

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών η κατανάλωση γαλακτοκομικών κάνει το περιβάλλον του στόματος πιο αλκαλικό, εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών. Σύμφωνα με τους ίδιους, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσής τους. Ειδικά το τυρί τσένταρ προσφέρει σημαντική προστασία κατά της τερηδόνας.

Το μυστικό πίσω από την ξαφνική άνοδο του pΗ μετά την κατανάλωση τυριού, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι το τυρί αυξάνει την παραγωγή σάλιου στην προσπάθεια του οργανισμού να επιτύχει την ισορροπία του pH στη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον, το τυρί πιστεύεται ότι απελευθερώνει ουσίες που δημιουργούν έναν προστατευτικό «μανδύα» γύρω από τα δόντια ο οποίος προστατεύει την αδαμαντίνη από την επίθεση οξέων.

bigstock Cheddar Cheese Cubes Shallow D 7057088

Σταφίδες

Οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Καταστέλλουν την ανάπτυξή τους και εμποδίζουν την προσκόλλησή τους και τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
Οι φυτοχημικές ουσίες των σταφίδων καταστέλλουν την ανάπτυξη του βακτηριδίου Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα και του βακτηριδίου Porphyromonas gingivalis που προκαλεί ουλίτιδα.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, αναγνώρισαν στις σταφίδες χωρίς κουκούτσι, πέντε γνωστές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.
Από τις ουσίες αυτές η ισχυρότερη ήταν το ολεανολικό οξύ. Οι υπόλοιπες ουσίες είναι η ολεανική αλδεϋδη, η βετουλίνη, το βετουλικό οξύ και η φουρφουράλη.

Ανανάς

Έρευνα δείχνει ότι το ένζυμο βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά λειτουργεί ως ένα φυσικό συστατικό αφαίρεσης λεκέδων. Η βρομελίνη βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της πλάκας, βακτήρια δηλαδή που συσσωρεύονται στα δόντια σας. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών σας και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Διαβάστε επίσης:

Λευκά δόντια: Έξι φυσικοί τρόποι για να το πετύχεις

Λεκέδες στα δόντια: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Λεκέδες στα δόντια: Εννέα ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε