ΟΜΟΡΦΙΑ

Μαύροι κύκλοι: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε ανάλογα με την αιτία τους

Η έλλειψη ύπνου είναι η συνηθέστερη αιτία που εμφανίζονται οι αντιαισθητικοί μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Όταν όμως η επαρκής ξεκούραση δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή τους, μάλλον πρέπει να αναζητηθούν οι βαθύτερες αιτίες που τους προκαλούν.

Μαύροι κύκλοι: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε ανάλογα με την αιτία τους

Τρεις βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των μαύρων κύκλων είναι τα γονίδια, η ηλικία και οι αλλεργίες. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο ή πολύ λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων όταν συσσωρεύεται στην περιοχή περισσότερο αίμα (λόγω κακής κυκλοφορίας ή έλλειψης ύπνου). Επίσης, η σταδιακή απώλεια κολλαγόνου με την πάροδο των ετών έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο εμφανείς οι φλέβες κάτω από τα μάτια. Τέλος, για πολλούς η αιτία της εμφάνισης των μαύρων κύκλων είναι οι αλλεργίες, λόγω της απελευθέρωσης ισταμινών και της επακόλουθης φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων.

bigstock Young Woman Observing Facial W 56389397

Αντιμετώπιση

Εάν οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε αγγειακή δυσλειτουργία, αρχικά φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο στον ύπνο ώστε να μην ρέει πολύ αίμα στην περιοχή των ματιών. Το πρωί μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρύα κομπρέσα κάτω από τα μάτια για πέντε λεπτά. Χρησιμοποιήστε κρέμα ματιών με καφεΐνη, καθώς βοηθά στη συστολή των αγγείων για να είναι οι κύκλοι λιγότερο εμφανείς, ή μια κρέμα με άρνικα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Όσον αφορά τη διατροφή, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φλαβονόλες (όπως τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα) και σε Ω-3 λιπαρά οξέα (όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί), καθώς βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς το δέρμα.

Οι μαύροι κύκλοι λόγω αλλεργίας υποχωρούν με τη λήψη αντιισταμινικών, ενώ οι κύκλοι λόγω απώλειας κολλαγόνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Πηγή: health.com

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις συνταγές ομορφιάς με καφέ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε σφουγγάρι μπάνιου

Ακμή: Οι 4 κανόνες πρόληψης που θα σε σώσουν