ΟΜΟΡΦΙΑ

Μπορούμε να πάρουμε παυσίπονο πριν κάνουμε τατουάζ;

Εάν ανήκετε και εσείς στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν κάνει τατουάζ, τότε γνωρίζετε ότι η διαδικασία συνοδεύεται από πόνο, ιδιαίτερα εάν επιλέξατε να διακοσμήσετε ένα σημείο του σώματος στο οποίο υπάρχει μεγάλη πυκνότητα νευρικών απολήξεων, όπως τα χέρια ή το πρόσωπο.

Μπορούμε να πάρουμε παυσίπονο πριν κάνουμε τατουάζ;

Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εάν η λήψη παυσίπονου πριν το τατουάζ μπορεί να περιορίσει τον πόνο και την ενόχληση.

Η απάντηση στο παρακάτω βίντεο του SciShow (00:54-01:39).

Όταν υπάρχει τραυματισμός σε κάποιο σημείο του σώματος –και το τατουάζ είναι στην ουσία οικειοθελής τραυματισμός του δέρματος– οι νευρικές απολήξεις αποστέλλουν στον εγκέφαλο σήματα πόνου. Τα παυσίπονα παρεμβαίνουν στη διαδικασία αποστολής αυτών των σημάτων.

Ο λόγος που τα παυσίπονα δεν ενδείκνυνται πριν από το τατουάζ είναι ότι τα περισσότερα από αυτά –όσα περιέχουν τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ– έχουν αντιπηκτική δράση, δηλαδή αραιώνουν το αίμα, επομένως θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη (αν και όχι σημαντική) αιμορραγία όταν η βελόνα του τατουάζ τρυπά το δέρμα και θα είναι πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα περισσότερα παυσίπονα δεν πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως αυτά που περιέχουν τη δραστική βαρφαρίνη.

Δείτε κι αυτό:

Καινούργιο τατουάζ; Πώς θα καταλάβετε αν έχει μολυνθεί