ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β στο αδυνάτισμα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μια κατηγορία πολύ σημαντικών βιταμινών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σχετίζονται με σημαντικότατα όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι μύες και τα νεύρα και η καρδιά και επιτελούν αναγκαίες διεργασίες.

Ποιο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β στο αδυνάτισμα

Η βιοτίνη (Β7), για παράδειγμα, συμμετέχει στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Η νιασίνη (Β3) είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πραγματοποίηση των αντιδράσεων μεταβολισμού. Το παντοθενικό οξύ (Β5) συμμετέχει στην αντιμετώπιση του στρες (συμμετοχή στην παραγωγή κορτιζόλης) και συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη και στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η θειαμίνη (Β1) είναι βασικό συνένζυμο στον μεταβολισμό και στην καύση των υδατανθράκων για παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη Β6 ρυθμίζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος, καθώς και το σχηματισμό και την κινητοποίηση του γλυκογόνου, μιας βασικής ενεργειακής αποθήκης του οργανισμού. Η κοβαλαμίνη (Β12) είναι άκρως απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και η έλλειψή της σχετίζεται με αδυναμία, κόπωση και νευρολογικά προβλήματα. Το φυλλικό οξύ (Β9) συμβάλλει στην πρόληψη μεγαλοβλαστικής αναιμίας και στην παροχή ενέργειας, στον σχηματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων στα έμβρυα κ.α.

bigstock B Vitamins written on running 120222107

Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι μιλάμε για άκρως απαραίτητα συστατικά. Έλλειψη κάποιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, έστω και μικρή, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως αδυναμία, κόπωση, απώλεια μαλλιών, κακή διάθεση, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, μέχρι και σοβαρές αναιμίες. Πότε όμως μπορεί να μας λείψει μια τέτοια βιταμίνη;

Μια κλασική περίπτωση μειωμένης πρόσληψης και κατ’ επέκταση έλλειψης κάποιας βιταμίνης συμπλέγματος Β είναι κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους, δηλαδή μιας δίαιτας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους συνοδεύεται πάντα από περιορισμό της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που λέμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες από εκείνες που «καίμε» μέσω των διάφορων δραστηριοτήτων που κάνουμε. Πολλές φορές μάλιστα μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη τροφίμων όπως το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, η πατάτα, τα σιτηρά και τα προϊόντα τους, που αποτελούν από τις κυριότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες –και ιδιαιτέρως το βράσιμο– μειώνει τα επίπεδα υδατοδιαλυτών βιταμινών (όπως οι βιταμίνες συμπλέγματος Β) στα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσουμε. Κατά συνέπεια, η ποσότητα των βιταμινών που παίρνουμε από το φαγητό μας δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτόν, όταν η Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων είναι πιο αυστηρή μπορεί κανείς να αισθάνεται κόπωση, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, κούραση του οργανισμού, τριχόπτωση, με άμεσο αντίκτυπο, εκτός των άλλων, και στη ζυγαριά. Ένας εξουθενωμένος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και άρα ούτε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του για απώλεια βάρους.

Κατά συνέπεια, κάποιος ο οποίος χρειάζεται να ακολουθήσει ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής ενδεχομένως να χρειαστεί να αναπληρώσει εξωγενώς τις ενδεχόμενες ελλείψεις σε βιταμίνες. Η συμπληρωματική χορήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση των ειδικών με συμπληρώματα βιταμινών καλά απορροφήσιμα, για να έχουμε έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν η περιοχή με την υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης συστατικών είναι η στοματική κοιλότητα και ιδιαιτέρως το εσωτερικό του μάγουλου ή υπογλώσσια. Για τον λόγο αυτόν, τα πιο σύγχρονα και καλά βιοδιαθέσιμα συμπληρώματα πολυβιταμινών είναι υπό μορφή στοματικών σπρέι και χορηγούνται ακριβώς σε αυτές τις περιοχές του στοματικού βλενογόννου.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Διαβάστε επίσης:

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων