ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή: Ανακαλύψτε τι την προκαλεί με τη μέθοδο της χαρτογράφησης προσώπου

Εμφανίζετε συνεχώς σπυράκια στο ίδιο σημείο; Η ένδειξη αυτή μπορεί να σας αποκαλύψει την αιτία τους!

Ακμή: Ανακαλύψτε τι την προκαλεί με τη μέθοδο της χαρτογράφησης προσώπου

Η σχέση ανάμεσα στην όψη του δέρματος του προσώπου και στη λειτουργία των διαφόρων εσωτερικών οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου σώματος αποτελεί τη βάση της μεθόδου που ονομάζεται χαρτογράφηση προσώπου (face mapping). Η μέθοδος χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως διαγνωστικό εργαλείο και μπορείτε να την αξιοποιήσετε κι εσείς για να διαπιστώσετε τι προκαλεί τις επίμονες κρίσεις ακμής.

«Η χαρτογράφηση του προσώπου είναι πολύ σημαντική παράμετρος στη φροντίδα της επιδερμίδας» αναφέρει η Αμάντα Ντόιλ, δερματολόγος σε κλινική της Νέας Υόρκης. Το ακριβές σημείο που εμφανίζονται τα σπυράκια στο πρόσωπο μπορεί να αποκαλύψει εάν οι κρίσεις ακμής οφείλονται σε ορμονική διαταραχή, σε καθημερινές συνήθειες ή σε κάποιο άλλο παράγοντα.

the True Cause of Your Breakouts

- Σπυράκια στο πιγούνι

Οφείλονται συνήθως σε ορμονική δυσλειτουργία. Οι κρίσεις ακμής στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη), τα οποία διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, οδηγώντας σε απόφραξη των πόρων του δέρματος. Έτσι, τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σπυράκια. Οι κρίσεις ακμής λόγω ορμονών είναι επίσης συχνές 7-10 μέρες πριν την έλευση της περιόδου.

- Σπυράκια περιμετρικά του προσώπου

Πιθανώς τα σπυράκια έχουν προκληθεί από τη συσσώρευση προϊόντων ομορφιάς και την επακόλουθη απόφραξη των πόρων του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή τα σπυράκια εμφανίζονται κοντά στο όριο της τριχοφυΐας και/ή κοντά στα αυτιά. Φροντίστε να κάνετε καλό καθαρισμό του προσώπου πριν τον ύπνο και επίσης αποφύγετε την επαφή των μαλλιών με το πρόσωπο εάν χρησιμοποιείται συστηματικά αφρό, λακ κ.λπ.

- Σπυράκια στα μάγουλα

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συχνά «αντανακλάται» στα μάγουλα. Δοκιμάστε να κάνετε πλήρη αποχή για μερικές μέρες για να δείτε αν θα βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας σας ή τουλάχιστον προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης (π.χ. στον καφέ).

- Σπυράκια στο μέτωπο

Τα σπυράκια στο μέτωπο είναι δυνατό να αποδοθούν σε πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου ή κάποια δυσλειτουργία στο συκώτι ή το πεπτικό σύστημα. Η συμβολή του γιατρού είναι στην περίπτωση αυτή καίρια ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία των κρίσεων ακμής.

- Σπυράκια στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη και πιγούνι)

Η υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας καθοδηγεί τη γενικευμένη ακμή του προσώπου, με τα σπυράκια να εμφανίζονται στη λεγόμενη ζώνη Τ, η οποία περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι. Στη ζώνη Τ υπάρχουν ούτως ή άλλως περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο, οπότε είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιρρεπής στα σπυράκια.

Αφού αναγνωρίσετε επιτυχώς τη βαθύτερη αιτία της ακμής, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας ώστε να σας προτείνει στοχευμένες λύσεις που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

Δείτε κι αυτό:

Η ύπουλη αιτία της ακμής μετά τα 25