ΟΜΟΡΦΙΑ

Βραδινό & πρόσληψη βάρους: Τα 2 σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξεις

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος επικεντρώνονται συνήθως στο τι και πόσο θα φάνε και όχι στο πού και στον τρόπο που θα καταναλώσουν το γεύμα τους.

Βραδινό & πρόσληψη βάρους: Τα 2 σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξεις

Σύμφωνα ωστόσο με νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η δομή των γευμάτων μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα και την ποσότητα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 12.800 κάτοικοι του Οχάιο, οι οποίοι ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα την εβδομάδα.

rest

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν έβλεπαν τηλεόραση ή οτιδήποτε άλλο σε οθόνη κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους, είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατά τη διάρκεια του δείπνου ήταν «κολλημένοι» σε μια οθόνη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που έτρωγαν πάντα σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό είχαν κατά 26% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν μόνο κάποια σπιτικά γεύματα.

Τέλος, όσοι έτρωγαν πάντα μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και δεν έβλεπαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είχαν κατά 47% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παλαιότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση φαγητού μπροστά από οθόνη, μελέτη των Πανεπιστημίων του Μπρίγκαμ Γιανγκ και του Κολοράντο, έδειξε ότι ο ήχος της τηλεόρασης «πνίγει» τον ήχο του μασήματος της τροφής, γεγονός που οδηγεί κάποιον να φάει περισσότερο απ’ όσο έχει πραγματικά ανάγκη. Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάζετε στο φαγητό και όχι στην τηλεόραση, γιατί έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που μαγειρεύουν το φαγητό στο σπίτι, παίρνουν λιγότερες θερμίδες από λιπαρά και ζάχαρη, όπως έδειξε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Ακόμη και αν η μαγειρική δεν είναι το δυνατό σας σημείο, προσπαθήστε να ετοιμάζετε οι ίδιοι τα γεύματά σας και να αποφεύγετε τα έτοιμα και τα κατεψυγμένα.

Διαβάστε επίσης:

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά & λίγη ζάχαρη: Ποιες «παγίδες» κρύβουν

Προσπαθείς να χάσεις κοιλιακό λίπος; Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείς

Σάκχαρα εναντίον λιπαρών: Ποια είναι πιο επικίνδυνα τελικά;